Μεγάλες αλλαγές έρχονται στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, σε σχέση με όσα ανακοινώθηκαν από την αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Τη στιγμή που τα έσοδα του δημοσίου εμφανίζουν μεγάλη υστέρηση που ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, κεθώς οι οφειλέτες περιμένουν τη νέα ρύθμιση, η κυβέρνηση σκοντάφτει στους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που θα πρέπει να εκγρίνουν τις όποιες αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Θα υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτών που σκόπιμα δεν πληρώνουν και σε όσους έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής». Αυτό αναφέρει non paper του Μεγάρου Μαξίμου για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Η διάκριση μεταξύ αυτών που σκόπιμα δεν πληρώνουν, θα γίνει με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων ή και ελεγκτικών διαδικασιών, οι οποίες θα καθοριστούν με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να μη δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής σε μεγαλοφειλέτες, από ένα ποσό και πάνω, που μπορούν να πληρώσουν κανονικά τις οφειλές τους αλλά αρνούνται να το πράξουν περιμένοντας τις ευνοικές ρυθμίσεις που χαρίζουν σημαντικά ποσά.
Εκτιμάται ότι στη ρύθμιση θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα περιοριστεί το ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν. Επιπλέον, η ρύθμιση εξετάζεται να συνοδευτεί με τη χορήγηση μπόνους στους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις κατά τα έτη 2012 και 2013 αλλά και σε όσους θα εκπληρώσουν κανονικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους τις φορολογικές υποχρεώσεις για το 2014. Το μπόνους θα είναι, πιθανότατα, μια έκπτωση φόρου 10% στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2016.