Τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη μετά τρόικα εποχή, εάν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιμένει στη διάλυση της τριμερούς, περιγράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.
Επικαλούμενος πηγή της Ουάσινγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου μεταδίδει ότι το ΔΝΤ προτίθεται να βαδίσει αυστηρά με βάση το Καταστατικό του και δεν πρόκειται να παραβεί τις αρχές του. Στην ουσία, επισημαίνει ο δημοσιογράφος, το μήνυμα αφορά την αποφυγή ανάμειξης του ΔΝΤ στα πολιτικά «παιγνίδια» που παίζονται στην Ευρώπη και η πηγή θυμίζει τις διαπραγματεύσεις του 2010, όταν ο Ντομινίκ Στρος Καν παραβίασε το Καταστατικό για να «βολέψει» τους Ευρωπαίους και την Ελλάδα. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξανά», τονίζει η ίδια πηγή.
Πιο αναλυτικά, όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, «η τρόικα σχηματίστηκε για να υποστηρίξει τη χώρα σας μέσω ενός προγράμματος προσαρμογής και αντιστοίχων δανείων. Η βάση κάθε δανείου από το ΔΝΤ είναι το MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies). Συνεπώς, αν το Ταμείο παραμείνει στη Τρόικα, θα πρέπει να υπάρχει Μνημόνιο».
«Το ΔΝΤ είναι ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός, στον οποίο η Ελλάδα είναι κράτος μέλος από το 1946. Αν η Ελλάδα δεν χρειάζεται δάνειο από το Ταμείο, τότε η μόνη υποχρέωση είναι να δέχεται τις ετήσιες αποστολές του ΔΝΤ που αξιολογούν την οικονομία (Article IV consultation). Τότε, δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά συντάσσεται έκθεση που εγκρίνεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο και η οποία είναι καθαρά συμβουλευτική», υπογράμμισε η πηγή.
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να κόψει τα δεσμά από το ΔΝΤ, θα πρέπει να γίνει μάθημα το πάθημα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αποφασίζοντας να τερματίσει τη δανειακή σχέση με το ΔΝΤ, δεν υπολόγισε την εκδικητικότητα των αγορών, επισημαίνεται παράλληλα από την πηγή του Μιχάλη Ιγνατίου.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλέξει μόνο την τεχνική βοήθεια του Ταμείου, την οποία έχει δικαίωμα να ζητήσει κάθε χώρα-μέλος και μάλιστα χωρίς μνημόνιο», αναφέρει.