Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά το 2015 και κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν χαλαρή νομισματική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.
Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να φθάσει το 3,5% το 2015 και το 3,7% το 2016, ανακοίνωσε το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, μειώνοντας την πρόβλεψή του κατά 0,3% για αμφότερα τα έτη.
«Νέοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη –χαμηλότερες πετρελαϊκές τιμές, αλλά και υποτίμηση του ευρώ και του γεν– υπεραντισταθμίζονται από επίμονες αρνητικές δυνάμεις», όπως ζητήματα που μας έχει κληρονομήσει η κρίση και τα οποία επιμένουν και η χαμηλή εν δυνάμει ανάπτυξη σε πολλές χώρες, αναφέρεται σε δήλωση του επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ η οποία εκδόθηκε από τον πιστωτικό θεσμό στην Ουάσινγκτον.
Το ΔΝΤ συμβουλεύει τις προηγμένες οικονομίες να διατηρήσουν χαλαρές νομισματικές πολιτικές για να αποφύγουν αυξήσεις στα πραγματικά επιτόκια καθώς το φθηνότερο πετρέλαιο αυξάνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
Οι ΗΠΑ είναι το μόνο φωτεινό σημείο σε μια κατά τα άλλα απαισιόδοξη έκθεση για τις μείζονες οικονομίες, με την ανάπτυξη να προβλέπεται να αυξηθεί εκεί στο 3,6%, από 3,1 το 2015.
Οι ΗΠΑ αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές για μεγαλύτερη εξασθένηση στην ευρωζώνη, όπου μόνο η ανάπτυξη της Ισπανίας διορθώθηκε προς τα επάνω.
Οι προοπτικές για τις αναδυόμενες οικονομίες μειώθηκαν επίσης ευρέως, με τις προοπτικές της Ρωσίας, της Νιγηρίας και της Σαουδικής Αραβίας, χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, να επιδεινώνονται περισσότερο.
Το ΔΝΤ μείωσε επίσης τις προβλέψεις για τη Βραζιλία και την Ινδία.
Η έκθεση σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμίζεται με τις επισημάνσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε δηλώσει πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να κάνουν πιο αισιόδοξο το ΔΝΤ.
Η ευρωζώνη και η Ιαπωνία ενδέχεται να διανύσουν μια μακρά περίοδο ασθενούς ανάπτυξης και επικίνδυνα χαμηλού πληθωρισμού, είχε δηλώσει η Λαγκάρντ.