Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης πρέπει να διασυνδεθούν μεταξύ τους όσο το δυνατόν περισσότερο για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών από την Κίνα και από άλλες χώρες και για να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα 10 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να διαθέσει το Πεκίνο για επενδύσεις στις χώρες της περιοχής, δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα.

Ο κ. Μπεβάντα σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ύστερα από συναντήσεις στο Βελιγράδι με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τις Κίνας, Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι συζήτησαν για τις δυνατότητες υλοποίησης κοινών περιφερειακών οικονομικών σχεδίων.

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Βούτσιτς και το 90% των θεμάτων που συζητήσαμε αφορούσε την υλοποίηση έργων» επισήμανε ο κ. Μπεβάντα.

Στη συνάντηση των κ. Βούτσιτς και Μπεβάντα προτάθηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα εκπονήσουν κοινά σχέδια και συνάντηση των υπουργών Μεταφορών των δύο χωρών.

«Με τον πρωθυπουργό της Κίνας συζήτησα για την υλοποίηση έργων, όπως ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγράδι – Σαράγεβο, ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής – Ιονίου και η έναρξη κατασκευής του Διαδρόμου 5C», ανέφερε.

«Εξετάστηκε η δυνατότητα κινεζικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αλλά και στη γεωργία, στη βιομηχανία ξυλείας, στην κατασκευή νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού στην Τούζλα και υδροηλεκτρικού σταθμού στο Δρίνο» πρόσθεσε ο κ. Μπεβάντα.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης είπε ότι η κυβέρνηση της Κίνας ενέκρινε την οικονομική ενίσχυση της χώρας με το ποσό των 8 εκ. δολ. και στάθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα συνεργασίας των πανεπιστημίων των δύο χωρών και στην ανταλλαγή σπουδαστών.

Ο κ. Μπεβάντα, ο οποίος βρίσκεται στο Βελιγράδι για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας – Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είπε ότι αναμένει οι εκπρόσωποι της Βοσνίας να υπογράψουν συγκεκριμένες συμφωνίες με την Κίνα, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα του και οι υπόλοιπές χώρες της περιοχής πρέπει να προετοιμάσουν ολοκληρωμένα σχέδια, ώστε η συνεργασία με τους Κινέζους εταίρους να γίνει ουσιαστική.