Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα συνέχισε να επιβαρύνει τις αγορές μετοχών και ομολόγων της σήμερα, μετά τις μεγαλύτερες ζημιές από το 1987 που κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρείας που μίλησε στην εφημερίδα σημείωσε ότι χθες επανήλθε το θέμα του Grexit (της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη), ενώ αυτό είχε σταματήσει να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους επενδυτές. Σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι το ευρώ υποχωρούσε σήμερα το πρωί, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις αρχές του 2015.
Το δημοσίευμα της WSJ σημειώνει ότι ο γενικός δείκτης του Χ.Α., που έκλεισε χθες με πτώση σχεδόν 13%, κατέγραφε περαιτέρω απώλειες 4% το πρωί (σ.σ.: στη συνέχεια οι απώλειες περιορίζονταν στο 0,91% μετά τις 12:00).
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκε κατά 0,15 της ποσοστιαίας μονάδας την Τετάρτη και ξεπέρασε το 8%, ενώ από την αρχή της εβδομάδας έχει αυξηθεί περίπου 0,75 της ποσοστιαίας μονάδας. «Αν και τα επίπεδα αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από το 30% και πλέον που είχαν φθάσει οι αποδόσεις στο ζενίθ της κρίσης του ευρώ κατά τις αρχές του 2012, δεν παύουν να αποτελούν μία νέα και σχετικά ξαφνική έκρηξη νεύρων», προσθέτει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών τίτλων ήταν 5,5% μόλις πριν από τρεις μήνες.
Η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση κατά δύο μήνες «προκάλεσε φόβους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να κερδίσει τις εθνικές εκλογές», εάν δεν γίνει δυνατή η εκλογή Προέδρου. «Το “Grexit” είχε φύγει από τη λίστα των πραγμάτων που ανησυχούσαν τους Ευρωπαίους επενδυτές, αλλά επέστρεψε εκδικητικά χθες», δήλωσε ο Ίαν Γουίλιαμς, οικονομολόγος και αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Peel Hunt, αναφερόμενος στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ. Ο οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας UBS Πολ Ντόνοβαν δήλωσε: «Με τις εκλογές να επίκεινται στην Ισπανία και την Πορτογαλία το επόμενο έτος, και τον πάντα πιθανό κίνδυνο εκλογών στην Ιταλία, υπενθυμίζεται ο πολιτικός κίνδυνος για το ευρώ».
Πέραν της Ελλάδος, ωστόσο, προσθέτει η WSJ, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν μετά τις μεγάλες πωλήσεις μετοχών τις δύο προηγούμενες ημέρες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 κατέγραφε άνοδο 0,6% μετά τη χθεσινή υποχώρησή του περισσότερο από 2%. Στην άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών συνέβαλε και η ανάκαμψη του αμερικανικού χρηματιστηρίου χθες το βράδυ.
Η ισοτιμία του ευρώ κατέγραφε απώλειες 0,5% έναντι του ιαπωνικού γεν και κινείτο λίγο χαμηλότερα, στα 1,2730 έναντι του δολαρίου. Το ευρώ είχε αυξηθεί στα 1,2448 δολάρια την Τρίτη, όταν οι επενδυτές έκλεισαν τις θέσεις που είχαν υπέρ του αμερικανικού νομίσματος, ρευστοποιώντας τα κέρδη τους πριν από το τέλος του έτους.
Η απόφαση της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα, αναφέρει το Reuters, έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένους επενδυτές και κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν και πάλι κατά του ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει φέτος σχεδόν 10% έναντι του δολαρίου. «Η ελληνική κατάσταση επιστρέφει για να κατατρέξει το ευρώ», δήλωσε αναλυτής για την αγορά συναλλάγματος της τράπεζας Nordea.