Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο η ανεργία στη Γαλλία, καθώς οι πολίτες που ζητούν εργασία ανέρχονται σε 3.460.900, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Εργασίας στο Παρίσι.
Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 28.400 πρόσωπα (+0,8%) σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται μια αύξηση 5,5%.
Συνολικά η ανεργία στη Γαλλία συνεχίζει να πλήττει πάνω από το 10% του ενεργού πληθυσμού, κάτι το οποίο σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη αποτυχία της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να σταματήσει την απώλεια θέσεων εργασίας. Ο Ολάντ υποσχόταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πως θα ανέστρεφε την τάση αύξησης της ανεργίας ως τα τέλη του 2013.
Καμιά ηλικιακή ομάδα δεν γλίτωσε: η ανεργία αυξήθηκε 0,6% μεταξύ των νέων, 0,8% μεταξύ των μεγαλύτερων. Σε ετήσια βάση, συνεχίστηκε η εκθετική αύξηση της ανεργίας για τους πολίτες από 50 ετών και πάνω (+11,4%), ενώ αυξήθηκε επίσης και η ανεργία για τους νέους κάτω των 25 (+1,3%), έπειτα από μια σχετική ανάσχεση της τάσης αυτής την άνοιξη του 2013.
Πάντως ο υπουργός Εργασίας Φρανσουά Ρεμπσαμέν σημείωσε ότι η αύξηση της ανεργίας ήταν «πιο περιορισμένη μεταξύ των νεότερων και των γηραιότερων» απ’ ό,τι στο ηλικιακό φάσμα 24-49 ετών (+0,9%), γεγονός που ο ίδιος θεωρεί ότι καταδεικνύει τις «θετικές επιπτώσεις των πολιτικών απασχόλησης» που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας.
Εξάλλου η μακροχρόνια ανεργία στη Γαλλία συνέχισε να αυξάνεται: 2,2 εκατ. πρόσωπα που ζητούν εργασία είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους για πάνω από έναν χρόνο (+0,9% μέσα σε έναν μήνα, +9,4% σε ετήσια βάση).
Τα δυόμισι χρόνια της θητείας του ο πρόεδρος Ολάντ δεν έχει δει την ανεργία να υποχωρεί παρά μόλις για τρεις μήνες. Ο ίδιος δήλωσε την 6η Νοεμβρίου, στο μέσον της θητείας του, ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στην προεδρία της χώρας του το 2017 εάν δεν μειωθεί η ανεργία μέχρι τότε.
Η αύξηση της ανεργίας τον Οκτώβριο ήταν η μεγαλύτερη μετά τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο αριθμός των προσώπων που ζητούσαν εργασία είχε αυξηθεί κατά 31.500 πρόσωπα. Ακολούθησε την αύξηση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο η οποία εκμηδένισε την ελαφριά μείωσή της τον Αύγουστο.
Νωρίτερα σήμερα, δύο οικονομολόγοι παρουσίασαν μια έκθεση που καλεί να προωθηθεί μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας στη Γαλλία.