Το θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, επισήμανε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) στις Βρυξέλλες, με θέμα «Οράματα για την Ευρώπη».

Μιλώντας για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, ο κ. Ρόμπαϊ αναφέρθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας: «Ποιος άλλος εκτός από τον πρωθυπουργό Παπανδρέου θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα; Και ποιος άλλος εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ θα μπορούσε να πείσει την κοινή γνώμη, η οποία ήταν εν μέρει εχθρική, για την αναγκαιότητα ενός μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας;»

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Ε.Ε. σχολίασε την άποψη που εκφράζεται εσχάτως, περί μετατόπισης των εξουσιών προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λέγοντας ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η κύρια ενασχόληση της ΕΕ είχε να κάνει με τη μακροοικονομική διακυβέρνηση, η οποία είναι αναπόφευκτα ζήτημα συντονισμού των εθνικών πολιτικών. «Είναι φυσικό να διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα σημαντικό ρόλο», σημείωσε ο κ. Ρόμπαϊ.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ τόνισε ότι ελήφθησαν τρεις σημαντικές αποφάσεις που ισχυροποιούν το ευρώ. Πρώτον, η δυνατότητα για καλύτερη εποπτεία και παρακολούθηση των οικονομικών της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και των τρωτών σημείων και προβλημάτων τους. Δεύτερον, η ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει αυξημένη δημοσιονομική ευθύνη και οι κυρώσεις να επιβάλλονται νωρίτερα και πιο εύκολα. Τρίτον, η θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της.