Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, με πρώτες τις γαλλικές, θα κληθούν να εισφέρουν στο πανευρωπαικό ταμείο ύψους 55 δισ. ευρώ, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης για την αντιμετώπιση περιπτώσεων χρεοκοπίας πιστωτικών ιδρυμάτων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τον καθορισμό των εισφορών στο ταμείο, τα οποία, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, ρίχνουν το βάρος περισσότερο στις μεγάλες γαλλικές τράπεζες, ενώ ευνοούν τις εκατοντάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους γερμανικές και ισπανικές τράπεζες. Αν και οι περίπλοκοι υπολογισμοί είναι προσωρινοί, σημειώνει το δημοσίευμα, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι σε γνώση της εφημερίδας, δείχνουν ότι το ιδιαίτερα συγκεντρωμένο γαλλικό τραπεζικό σύστημα θα εισφέρει περίπου 17 δισ. ευρώ (ή σχεδόν το 30%) στο ταμείο σε μία περίοδο οκτώ ετών, ενώ οι γερμανικές τράπεζες θα εισφέρουν περίπου 15 δισ. ευρώ ή το 27%.
Βάσει των σχεδίων της Κομισιόν, το 90% των 55 δισ. ευρώ του ταμείου θα προέλθει από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, στις οποίες, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, αντιστοιχεί το 85% του συνόλου του ενεργητικού των τραπεζών.
Οι σχεδιαζόμενες προσαρμογές σημαίνουν ότι ο γαλλικός τραπεζικός τομέας, που περιλαμβάνει πιστωτικά ιδρύματα όπως τη BNP Paribas και τη Societe Generale, θα καταβάλει 70% περισσότερο από ότι απαιτείται με βάση το καθεστώς της ΕΕ για τα εθνικά ταμεία εξυγίανσης τραπεζών. Οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν 9% λιγότερο και οι ισπανικές τράπεζες σχεδόν 50% λιγότερο. Οι μικρές τράπεζες -όσες έχουν ενεργητικό μικρότερο από 1 δισ. ευρώ και καταθέσεις λιγότερες από 300 εκατ. ευρώ- προβλέπεται να πληρώσουν μόνο για το 0,3% του συνολικού ύψους του ταμείου, αν και το ενεργητικό τους αντιστοιχεί στο 1% των τραπεζών της Ευρωζώνης. Οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες – που κατέχουν το 14% του συνολικού ενεργητικού – θα καταβάλλουν το 9,7% των εισφορών.
Οι κανόνες αυτοί σημαίνουν ότι περισσότερες από το ένα τέταρτο των μικρών περιφερειακών γερμανικών αποταμιευτικών τραπεζών, που έχουν πολιτικές διασυνδέσεις, θα ταξινομούνταν ως «μικρές», πληρώνοντας μόλις 1.000 ευρώ ετησίως για το ταμείο, σημειώνει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιολόγησαν τις μεγαλύτερες εισφορές των μεγαλύτερων τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι αυτές είναι πιο πιθανό να χρειασθούν διάσωση από το ταμείο σε ενδεχόμενη κρίση. Οι ίδιοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι πολλές μικρότερες τράπεζες θα χρειασθεί τελικά να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές, καθώς αυτές θα βασίζονται και στην επικινδυνότητα των ισολογισμών τους και όχι μόνο στο μέγεθός τους. Οι πιο επικίνδυνες τράπεζες μπορεί να πληρώνουν τελικά σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με τις τράπεζες που έχουν μεγάλες καταθέσεις.