Πλήθος αναφορών στην Ελλάδα εμπεριέχουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου τα οποία συνδέουν την εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με τις αμφιβολίες για την ικανότητά της χώρας να εξασφαλίσει σταθερή χρηματοδότηση το επόμενο έτος από τις αγορές, καθώς και με την αυξανόμενη πιθανότητα πρόωρων εκλογών.
Σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal χαρακτηρίζει ως «δραματική εξέλιξη» την ξαφνική άνοδο των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδα σχεδόν στο 9%. «Ένα τέτοιο επίπεδο καθιστά τις ελπίδες των Ελλήνων πολιτικών για επιστροφή στη χρηματοδότηση της χώρας στις αγορές ομολόγων το επόμενο έτος αδύνατες», τονίζεται, ενώ ξεκαθαρίζεται πως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και στις Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Γαλλία.
«Η Ελλάδα για άλλη μια φορά ηγείται της πτώσης στην αγορά της ευρωζώνης, λόγω των αμφιβολιών για την ικανότητά της να εξασφαλίσει σταθερή χρηματοδότηση το επόμενο έτος, καθώς και της αυξανόμενης πιθανότητας πρόωρων εκλογών», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ προσθέτει πως ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων, έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το αυστηρό πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης και του ΔΝΤ πρόωρα στο τέλος του τρέχοντος έτους και να επιστέψει αυτόνομα στις αγορές.
Η Wall Street Journal σημειώνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί περίπου 9 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σε προσιτή τιμή από τις αγορές. Επικαλείται δε τις απόψεις διαχειριστών χαρτοφυλακίων σύμφωνα με τους οποίους δεν υπάρχουν προσφορές για την Ελλάδα και ότι η αγορά με την άνοδο των αποδόσεων λέει στην χώρα «όχι, ευχαριστώ». Ακόμη, αναφέρεται σε δημοσιογραφικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να διαρκέσει πέραν του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου και ότι η επόμενη διακυβέρνηση από τον «άπειρο» ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί την Ευρώπη, το ΔΝΤ και τις αγορές.
Παράλληλα, χωρίς «νόημα» χαρακτηρίζει η πλειοψηφία των αναλυτών που μετείχε σε δημοσκόπηση του Bloomberg την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.
Το πρακτορείο επικαλείται απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί η δέσμευση της Ελλάδας σε ένα πρόγραμμα ισχυρών μεταρρυθμίσεων, καθώς οι αγορές θα εγκαταλείψουν τη χώρα αν υπαναχωρήσει στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι πρόωρες εκλογές είναι ένα υψηλό ρίσκο, καθώς μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από το ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να ανεβάσει το επίπεδο αντιπαράθεσης με τους πιστωτές της Ελλάδας, πολύ υψηλότερα σε σχέση με το παρελθόν, πιθανώς διακινδυνεύοντας την ακόμη εύθραυστη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.
Το 85% των αναλυτών που συμμετείχε στη δημοσκόπηση δήλωσε πως η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για πρόωρη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, δεν είναι λογική από οικονομική άποψη, καθώς για να μπορεί μία χώρα να ευνοηθεί από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης. Το 73% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του Bloomberg αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ποσοστό αισθητά αυξημένο έναντι του 40% της προηγούμενης δημοσκόπησης του Ιουλίου. Τέλος, το 50% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της από τις αγορές και ότι θα χρειασθεί τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.