Οι δηλώσεις του επιτρόπου για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν, ότι η Ευρώπη θα στηρίζει την Ελλάδα και μετά την ολοκλήρωση του σημερινού προγράμματος, με όποιο τρόπο χρειαστεί για να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης, δεν μπόρεσαν να σταθεροποιήσουν την αγορά, μετά την «ελεύθερη πτώση» των δύο προηγούμενων ημερών.
Έδωσαν μόνο ένα μικρό στήριγμα περιορίζοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες που ξεπερνούσαν το 3,6% και η αγορά δεν απέφυγε τη νέα υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου 2013 . Τις νέες ρευστοποιήσεις πυροδότησε η εκτόξευση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κοντά στο 9% και η ισχυρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές.
Έντονες είναι και οι πιέσεις στα χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου, μετά την αποτυχημένη δημοπρασία της Ισπανίας, την ώρα που η Fitch προειδοποιεί για ενδεχόμενη υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν το χειρότερο πτωτικό σερί 11 ετών με οκτώ ημέρες πτώσης.
Την ίδια ώρα ενδείξεις νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης διακρίνουν αρκετοί αναλυτές, ερμηνεύοντας την συμπεριφορά των Χρηματιστηρίων, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 869,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,22%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 30ης Ιουλίου 2013 (866,90 μονάδες).