«Οι μαζικές εκποιήσεις ακινήτων δεν αποτελούν πρόθεση της Τράπεζας Κύπρου» σημειώνει ο νέος μεγαλομέτοχος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Γουίλμπουρ Ρος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», προσθέτοντας ωστόσο πως «η Τράπεζα δεν θα ανεχθεί άλλο όσους μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν».
Διαβεβαιώνει ότι στις προθέσεις της Τράπεζας Κύπρου είναι να γίνει διακανονισμός με τους δανειζόμενους, οι οποίοι έχουν κάποια ικανότητα αποπληρωμής. «Κάθε “λογική” τράπεζα γνωρίζει ότι η εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων αποτελεί την έσχατη λύση, διότι δεν είναι καλό ούτε για την ίδια ούτε και για τον δανειζόμενο» λέει.
Επιπλέον, ο κ. Ρος υπογραμμίζει ότι «χωρίς τον εκσυγχρονισμό του νόμου των εκποιήσεων και την αναβάθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, είναι πολύ δύσκολο για την τράπεζα να έχει διαπραγματευτική θέση» και για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν, αν μπορούσαν, σημειώνει ότι υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως η κοινωνική στέγαση.
«Επενδύοντας στη μεγαλύτερη τράπεζα είναι σαν να αγοράζεις δικαιώματα αγοράς στην κυπριακή οικονομία» λέει ο κ. Ρος, ο οποίος μάλιστα προτείνει να αναλάβει τα ηνία της Τράπεζας Κύπρου ο επί σειρά ετών επικεφαλής της Deutsche Bank, Τζόζεφ Άκερμαν.
Ο νέος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου στηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς της στον τουρισμό και την ιδιωτικοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών και προσθέτει ότι οι προοπτικές της οικονομίας θα επηρεαστούν καθοριστικά και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ειδικότερα, σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών, δηλώνει πως θα είναι θετική κίνηση για τη χώρα, διότι, όπως εξηγεί, «όποιος κι αν είναι ο τελικός ιδιοκτήτης, θα διαθέτει τους πόρους, την εξειδίκευση και το μάρκετινγκ για να προσελκυστούν και άλλοι τουρίστες».