«Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα θεωρείται από τις σημαντικότερες, τις σπουδαιότερες και τις βαθύτερες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα» εκτιμούν οικονομικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα, με αφορμή την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή.
Όπως αναφέρεται, η «σημαντική πρόοδος» που έχει πετύχει η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός καταγράφεται και στις τελευταίες εκθέσεις για την παγκόσμια οικονομία, ενώ την επεσήμανε με έμφαση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Για το ελληνικό χρέος, σημειώνεται η πρόσφατη αναφορά του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο» που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για τη «διασφάλιση της βιωσιμότητάς» του και ότι πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται σε κάθε αξιολόγηση.
Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι με «καλή θέληση» και από τις δυο πλευρές θα ολοκληρωθεί η τωρινή αξιολόγηση, που, είναι πολύ πιθανόν να είναι και η τελευταία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, η «γενική εκτίμηση» είναι πως η Ελλάδα προχώρησε «πάρα πολύ» στη δημοσιονομική προσαρμογή και απομένει να γίνουν βήματα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τους ίδιους οικονομικούς παράγοντες -εκτός ΔΝΤ- στη χθεσινή τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει η σχετική σύμβαση, καθώς και στην αναφορά της ότι επαφίεται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την οικονομική κατάστασή της.
Όσον αφορά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρεται ότι σε τέτοιες συνόδους δεν λαμβάνονται αποφάσεις, αλλά συζητούνται αρκετά θέματα, ενώ αποτελεί μια «καλή ευκαιρία» για την πραγματοποίηση διμερών συναντήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών, μεταξύ των αντιπροσωπειών και του ΔΝΤ και μεταξύ των αντιπροσωπειών και του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, γίνονται πολλές άλλες συναντήσεις, διαλέξεις και συνεντεύξεις Τύπου.
Στη φετινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα συζητηθούν και θέματα που επηρεάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ουκρανική κρίση και ο ιός Έμπολα.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, η ανεργία και η ανισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο θα απασχολήσουν τη σύνοδο, καθώς και τρόποι για ενίσχυση της ανάπτυξης, η οποία εξακολουθεί να είναι «μέτρια» και υπάρχει ο «κίνδυνος» να παραμείνει έτσι για μακρά περίοδο. Ένα στοιχείο που επισημαίνεται στις εκθέσεις του ΔΝΤ και στις αναφορές της κ. Λαγκάρντ είναι οι «ανισορροπίες», κυρίως στις μεγάλες οικονομίες και οι «ανεπαρκείς επενδύσεις».