Δίνοντας έμφαση στην «υψηλή ανεργία» και την «αυξανόμενη ανισότητα», που αποτελούν «εμπόδιο» για την παγκόσμια ανάπτυξη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να αναφερθεί στον ρόλο και την αποστολή του ΔΝΤ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι εργασίες της συνόδου ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται την Κυριακή, με τη συμμετοχή υπουργών Οικονομικών, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, κυβερνητικών αξιωματούχων από πολλές χώρες, πολιτικών, οικονομολόγων, στελεχών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να δώσει επίσης έμφαση στη «μέτρια ανάπτυξη» που διαπιστώνει το ΔΝΤ για την ευρωζώνη, ενώ θα τοποθετηθεί συνοπτικά και στα «σημερινά δεδομένα» και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενδεχομένως μετά από σχετική ερώτηση.
Με την κ. Λαγκάρντ θα έχει συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, την προσεχή Κυριακή, στην Ουάσιγκτον, όπου θα βρίσκεται επίσης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα συμμετάσχει επίσης σε σημερινή συζήτηση για τον ιό Έμπολα, τους τρόπους αντιμετώπισής του, τις πιθανές λύσεις, αλλά και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ και των προέδρων της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε.
Όσον αφορά τις εξελίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η βασική θέση που διατυπώθηκε τις τελευταίες μέρες από το ΔΝΤ, τόσο από την επικεφαλής του, όσο και μέσα από εκθέσεις του Ταμείου, είναι ότι η ανάκαμψη είναι ασθενέστερη σε σχέση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ πριν από έξι μήνες, ενώ ειδικά για την ευρωζώνη καταγράφεται ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας «παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης». Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι «ισχυρότερη» στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, «μέτρια» στην Ιαπωνία και «πιο αδύναμη» στην ευρωζώνη, όπως έχει αναφερθεί, προβάλλοντας την άποψη ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, οδηγώντας στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε το γεγονός ότι σήμερα στον πλανήτη περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι από τα οποία 75 εκατομμύρια είναι νέοι.
Σε μια άλλη χθεσινή ομιλία της στην Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε στις προκλήσεις εργασίας, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί στην ανάπτυξη και ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε» μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.
Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει ανάκαμψη μετά από τη «μεγάλη ύφεση», αλλά αυτή η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι «άνιση και εύθραυστη», υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που πηγάζουν μέσα από την «υψηλή ανεργία» και την «αυξανόμενη ανισότητα». Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί βασικό εμπόδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την ενίσχυση της ανάπτυξης» και ότι «υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος ότι ο κόσμος θα μπορούσε να κολλήσει για κάποιο χρονικό διάστημα σ’ ένα μέτριο επίπεδο ανάπτυξης».