«Καύσιμα» ύψους 2 δις. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά μέσα στο Μάιο το οικονομικό επιτελείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας ενώ η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων σε επίπεδα πάνω από 33 δις. ευρώ μετά το νέο δανεισμό 3 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές διευρύνει τα περιθώρια για νέες παρεμβάσεις όποτε και αν χρειαστεί.
Το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων για την ομαλή επαναλειτουργία και τη μετάβασή τους στην κανονικότητα περιλαμβάνει την επιδότηση παγίων δαπανών και δόσεων δανείων, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της εστίασης και την έκτακτη αποζημίωση για 100.000 επιχειρηματίες. Πρόκειται για στοχευμένες ενισχύσεις που έρχονται να αντικαταστήσουν τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής που καταργούνται.
Ειδικότερα τα τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποιούνται μέσα στο μήνα είναι:
1. Ειδικό πρόγραμμα για εστίαση: Τη Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις εστίασης προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης για κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών κατα την επανεκκίνηση τους. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 ενώ οι πρώτες εκταμιεύσεις θα «τρέξουν στα τέλη Μαΐου. Αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης με περίπου 350 εκ. ευρώ που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί θα εφαρμοσθεί για τον τουρισμό αλλά και για άλλους κλάδους όπως τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι και οι δικηγόροι.
2. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Από το μέτρο θα ωφεληθούν 100.000 επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της οικονομίας στους οποίους ίσχυσαν τα περιοριστικά μέτρα για τον Απρίλιο. Το κόστος φθάνει τα 130 εκ. ευρώ και αφορά εταιρείες που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση κυμαίνεται από 500 έως 4.000 ευρώ, είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
3. Επιδότηση πάγιων δαπανών: Ως τα τέλη Μάιου θα ξεκινήσει η επιδότηση συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ σε επιχειρήσεις με εργαζόμενους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να εμφανίζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020 και να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
4. Γέφυρα 2: Το πρόγραμμα επιδοτεί τις δόσεις των τραπεζικών δανείων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών για 8 μήνες. Η επιδότηση ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις, από το 80% για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση και από το 50% για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.
Το πακέτο των μέτρων συμπληρώνεται με τις αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κουρεμένα ενοίκια του Απριλίου και προηγούμενων μηνών, τις τελευταίες καταβολές της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 και το “κούρεμα” έως 50% των φθηνών κρατικών δανείων που έλαβαν οι επιχειρήσεων μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.