Η Ελλάδα θα χρειαστεί στα επόμενα χρόνια ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3%, προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος δημοσιονομικός εκτροχιασμός και να αποκατασταθούν οι συνέπειες της κρίσης στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή, στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ημερίδα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» με θέμα «Κρατικές Ενισχύσεις και Ανάπτυξη».
«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να ακολουθήσει τα πρότυπα του παρελθόντος», επισήμανε ο κ. Μίχαλος και τόνισε: «Δεν μπορούμε – ακόμη κι αν το θέλαμε – να επιστρέψουμε σε ένα μοντέλο που στηρίχθηκε αποκλειστικά σχεδόν στην εσωτερική κατανάλωση. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή των δανεικών, που έκαναν μερικούς κύκλους στην αγορά και μετά έφευγαν στο εξωτερικό, για να πληρώσουν εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες. Για να στηρίξουν επενδύσεις, εισοδήματα και θέσεις εργασίας εκτός Ελλάδος.»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, «αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο υπόδειγμα, το οποίο θα εστιάζει στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, στην καινοτομία και στην οικονομία της γνώσης», επισημαίνοντας ότι «κινητήριος μοχλός σε αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να είναι πλέον το κράτος, αλλά η εξωστρεφής και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα».
Οι κρατικές ενισχύσεις δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη λογική του «μοιράζουμε χρήματα», σημείωσε, επίσης, ο κ. Μίχαλος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι και το «δυσκολότερο στοίχημα στη νέα περίοδο».
Όπως ανέφερε στην ομιλία του οι κρατικές ενισχύσεις – με τη μορφή σύγχρονων, ευέλικτων και αποτελεσματικών εργαλείων χρηματοδότησης – πρέπει να εστιάσουν στις δυναμικές επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται ευκολότερη και γρήγορη πρόσβαση σε κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν καινοτόμες ιδέες, για να αναπτύξουν εξωστρεφή δραστηριότητα, για να υλοποιήσουν νέα σχέδια.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με προγράμματα αλλά και διαδικασίες ένταξης που ανταποκρίνονται στα δεδομένα της εποχής και τόνισε στην αποτελεσματική αξιοπποίηση του εργαλείου που λέγεται «κρατικές ενισχύσεις», τα Επιμελητήρια μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά – με δεδομένο ότι η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ έχει έντονη περιφερειακή διάσταση.