Θα εξακολουθήσει να παρέχει ρευστότητα στις θυγατρικές των ρωσικών τραπεζών στην ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά θα ελέγχει ποιες χρησιμοποιούν την ρευστότητα αυτή ώστε να παρακάμπτουν τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, όπως κατέστησε σαφές σήμερα ο πρόεδρός της, ο Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα, εξήγησε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις μόνο βοήθεια δεν προσφέρουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όπως επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «οι ρωσικές θυγατρικές (σ.σ. των τραπεζών) θα έχουν πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ», αν και τόνισε ότι η χρηματοδότηση αυτή θα «εγκρίνεται μόνον εάν δεν παραβιάζουν τους περιορισμούς που έχει θέσει η ΕΕ».

Αναφερόμενος ευρύτερα στην ουκρανική κρίση, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι τούτη διακυβεύει την ακόμη αδύναμη και μη ισορροπημένη ανάκαμψη της ευρωζώνης και πως η ύπαρξη κυρώσεων και οικονομικών αντιποίνων σε αυτές, την καθιστά ακόμη πιο δυσχερή.

Ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε την αστάθεια στη Μέση Ανατολή καθώς και την ένταση μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών σχετικά με την Ουκρανία ως παραγόντων που θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο αυτό αλλά και στον απόηχο των επιπτώσεων της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, ο κ. Ντράγκι προανήγγειλε νέο πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης εκ μέρους της ΕΚΤ, η οποία «εντείνει τις προετοιμασίες της» με στόχο την παροχή περαιτέρω ρευστότητας για την υποβοήθηση της διαδικασίας ανάκαμψης της ευρωζώνης.