Σε πυρετό διαβουλεύσεων και συναντήσεων βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ενόψει του σημερινού πρώτου κρας τεστ με το κλιμάκιο της τρόικας.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ο Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει έως το μεσημέρι διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Υγείας, Μάκη Βορίδη και Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, ενώ χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα είναι μικρής διάρκειας (7- 10 ημερών) και τα «καυτά» ζητήματα μετατίθενται για το φθινόπωρο και την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου.
Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να εστιασθούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στην πορεία ολοκλήρωσης του 2ου πακέτου με τα έξι προαπαιτούμενα μέτρα (για την εκταμίευση της υπό- δόσης του 1 δισ. ευρώ και του 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες) και στα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια.
Παράλληλα, η τρόικα θα εξετάσει με τον υπουργό Ανάπτυξης το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ με τον υπουργό Εργασίας θα συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα σε εργασιακά και ασφαλιστικό, αλλά και το ζήτημα των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (σε σύνδεση με τις οφειλές προς το Δημόσιο).
Πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, αναφέρουν ότι η τρόικα προτίθεται να θέσει και το θέμα της υλοποίησης των δράσεων του Μνημονίου (compliance rate), το ποσοστό της οποίας έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 20%, λόγω της χαλάρωσης πριν και μετά τις ευρωεκλογές.
Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι είναι πιθανόν τεθούν από τους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα «καυτά» ζητήματα (π.χ. αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, διαθεσιμότητα- απολύσεις στο Δημόσιο, κ.λπ.), δίνοντας στην κυβέρνηση ένα περιθώριο περίπου δύο μηνών, προκειμένου να προετοιμαστεί για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου.
Εν προκειμένω είναι χαρακτηριστικό ότι, χθες (από το βήμα του συνεδρίου του Economist), ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί, όπως, για παράδειγμα, οι ομαδικές απολύσεις, αλλά και η αλλαγή του νόμου περί απεργιών (συμπεριλαμβανομένου του lock out), ενώ εξέπεμψε εκ νέου «σήμα κινδύνου» για το ύψος των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.