Σημάδια εξομάλυνσης της λειτουργίας της τραπεζικής αγοράς έχουν, ήδη, γίνει ορατά στη Βουλγαρία, έπειτα από την απόπειρα αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος που έγινε την περασμένη εβδομάδα και οδήγησε σε ανάληψη καταθέσεων.
Σήμερα, στα καταστήματα της μεγάλης εμπορικής τράπεζας First Investment Bank (FIBank) δεν υπάρχουν πια ουρές πελατών. Επίσης, η τράπεζα υπογράμμισε -με ανακοίνωσή της- ότι έχουν ανοίξει ξεχωριστές θυρίδες που θα εξυπηρετούν τους πολυάριθμους καταθέτες, οι οποίοι θέλουν να αποκαταστήσουν τους λογαριασμούς τους.
Στο «στόχαστρο» της απόπειρας αποσταθεροποίησης του συστήματος είχαν βρεθεί η FIBank και η Corporate Commercial Bank και η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΒΝΒ) είχε προειδοποιήσει για την «επίθεση», απευθύνοντας, παράλληλα, έκκληση για ενιαία στάση των Αρχών απέναντι στην «εγκληματική επίθεση» που δέχεται το τραπεζικό σύστημα.
Μόνο την περασμένη Παρασκευή αποσύρθηκαν 800 εκατομμύρια λέβα (περίπου 400 εκατ. ευρώ) από τη FIBAnk, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει επαρκή ρευστότητα για την εξυπηρέτηση όλων των αποταμιευτών, τις οποίες η διοίκηση της FIBank επανέλαβε και στη σημερινή της ανακοίνωση.
Εξάλλου, ουρές καταθετών δημιουργήθηκαν και στα καταστήματα της Corporate Commercial Bank(σ.σ. την οποία η κεντρική τράπεζα έχει θέσει υπό ειδικό έλεγχο εδώ και μια βδομάδα) και μετά στη First Investment Bank(FIBank), κατόπιν ειδοποίησης των καταθετών με ηλεκτρονικές επιστολές, SMS και άλλες μορφές προηγμένης τεχνολογίας.
Η αποφασιστική «αντεπίθεση» της Πολιτείας κατά της απόπειρας αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας κατέστη σαφής και από τη διαβεβαίωση που έδωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που έγινε υπό την αιγίδα του.
»Τραπεζική κρίση στην χώρα μας δεν υπάρχει. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, η οποία υποδαυλίζεται από εγκληματική επίθεση εναντίον του τραπεζικού τομέα» δήλωσε ο κ. Πλέβνελιεφ έπειτα από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων. Κύριο αποτέλεσμα των οποίων υπήρξε η κοινή θέση της κυβέρνησης, των βασικών πολιτικών δυνάμεων και της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας να εγγυηθούν τις αποταμιεύσεις των πολιτών.
»Τα χρήματα των πολιτών, που έχουν κατατεθεί σε εμπορικές τράπεζες στη Βουλγαρία, είναι ασφαλή και εγγυημένα. Οι τράπεζες θα συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά. Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ), το Νομισματικό Συμβούλιο είναι ακλόνητο και θα παραμένει μέχρι την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη . Η ισοτιμία του βουλγαρικού Λέβα είναι και θα είναι 1,95583 Λέβα / 1 ευρώ έως ότου αλλάξουμε το λέβα με το ευρώ». Αυτό αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, με την οποία οι βασικές πολιτικές δυνάμεις υπογραμμίζουν την προσήλωσή τους στο δημόσιο συμφέρον και την οικονομική σταθερότητα, ως αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής ασφάλειας.
Στην ίδια ανακοίνωση προσθέτουν ότι ενώνουν τις προσπάθειές τους για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και την εθνική οικονομία.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε αστραπιαία στο αίτημα της Βουλγαρίας για έγκριση πιστωτικής γραμμής έκτακτης υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας. Με τον τρόπο αυτό, οι Βρυξέλλες άναψαν το «πράσινο φως» στη Σόφια να ανοίξει πιστωτική γραμμή χρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα συνολικής αξίας 3,3 δισ. λέβα, χωρίς να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για «απαράδεκτη κρατική βοήθεια» από την Κομισιόν.
Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής, οι υπηρεσίες ασφάλειας της Βουλγαρίας συνέλαβαν έξι άτομα ως ύποπτους δράστες της επίθεσης κατά του τραπεζικού συστήματος. Όπως ανακοινώθηκε, οι κατηγορούμενοι απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών.