Με νέα ανακοίνωσή του το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι «η υπαγωγή στην περαίωση είναι απολύτως προαιρετική» και υπογραμμίζει ότι «η επιλογή του φορολογουμένου να μην υπαχθεί στην περαίωση, δεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων».
Σύμφωνα με «Το Έθνος», οι έλεγχοι, τονίζει το υπουργείο, θα γίνονται στοχευμένα στο εξής με βάση το κριτήριο επικινδυνότητας κάθε επαγγέλματος, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «η συμμετοχή ή μη στην περαίωση δεν αλλάζει την αντικειμενικότητα των ελέγχων».
Η νέα ανακοίνωση του υπουργείου έρχεται μετά τον θόρυβο και τη σύγχυση που έχει προκαλέσει η μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων για πληρωμή υπέρογκων φόρων περαίωσης σε χιλιάδες συνταξιούχους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, ανενεργές επιχειρήσεις, ακόμη και σε πεθαμένους φορολογούμενους. Το υπουργείο δηλώνει τώρα ότι όποιοι φορολογούμενοι θεωρούν πως τα εκκαθαριστικά δεν έπρεπε να τους σταλούν μπορούν να τα αγνοήσουν.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση διευκρινίζονται τα εξής:
1. Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις για την εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών είναι απολύτως προαιρετική και παρέχεται ως δυνητική επιλογή σε οποιονδήποτε επιθυμεί να την αξιοποιήσει για το κλείσιμο ανέλεγκτων χρήσεων.
2. Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά δεν επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, μπορεί να το αγνοήσει χωρίς καμία επίπτωση.
3. Εκκαθαριστικά σημειώματα αποστέλλονται σε όλους τους φορολογουμένους εφόσον στο μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται να έχουν ανέλεγκτες χρήσεις την περίοδο 2000-2009 κατά τη διάρκεια των οποίων για τις φορολογικές αρχές θεωρούνταν οικονομικά ενεργοί.
4. Η επιλογή του φορολογουμένου να μην υπαχθεί στην περαίωση, δεν επιφέρει καμία ειδική δυσμενή συνέπεια και δεν αποτελεί κριτήριο για τη στόχευση μελλοντικών ελέγχων.
5. Η υπαγωγή του φορολογουμένου στις ρυθμίσεις “εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών” σημαίνει φορολογικό κλείσιμο των χρήσεων που θα επιλέξει να περαιώσει, για τις οποίες δεν χρειάζεται να ελεγχθεί στο μέλλον.
6. Η επιλογή της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αποστολής εκκαθαριστικών και απευθείας εξόφλησης μέσω των τραπεζών έχει ως μοναδικό στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας και χρόνου και πόρων για όσους φορολογουμένους επιλέξουν να υπαχθούν.
7. Οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν συμφωνεί με τα δεδομένα του εκκαθαριστικού σημειώματος που θα παραλάβει ή διαπιστώνει λάθη, μπορεί να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ για επανέλεγχο των στοιχείων πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε καταβολής.
8. Οποιοσδήποτε φορολογούμενος παραλαμβάνει εκκαθαριστικό που θεωρεί ότι με κανέναν τρόπο δεν θα έπρεπε να απευθύνεται σε αυτόν -π.χ. δεν είχε ασκήσει ποτέ ελεύθερο επάγγελμα, επιτήδευμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα- μπορεί να το αγνοήσει.
9. Η υπαγωγή στη ρύθμιση ξεκινάει αυτόματα εφόσον ο φορολογούμενος αποδεχτεί τα ποσά που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό -ή όπως αυτά τροποποιηθούν από την αρμόδια ΔΟΥ εφόσον ο ίδιος ο φορολογούμενος έχει απευθυνθεί έχοντας εντοπίσει λάθη- και ξεκινήσει τη διαδικασία εξόφλησης.
10. Όσοι έχουν κλείσει ανέλεγκτες χρήσεις στο πλαίσιο της εκούσιας κατάργησης φορολογικών διαφορών δεν ξαναελέγχονται.