Η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία είναι ο βασικός στόχος του νέου υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, ο οποίος θα επιδιώξει σε συνεργασία με τις τράπεζες να καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη μετακύλιση πόρων στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Υπάρχουν παρκαρισμένα 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση την ίδια ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. Γι’ αυτό και πρέπει να δουλέψουμε κυβέρνηση και τραπεζίτες με κοινό στόχο για να “αναπνεύσει” η πραγματική οικονομία και να αλλάξει η εικόνα στην αγορά. Μοιάζει σαν να τρομάζουν ακόμη και να το αναφέρουν κάποιοι το ποσό που αντιστοιχεί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα». Αυτό ανέφερε σήμερα το μεσημέρι, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης παραθέτοντας τους στόχους της νέας πολιτικής ηγεσίας και συμπλήρωσε ότι σκοπός δεν είναι η οικονομία να περιμένει νέα επιχειρηματικά σχήματα αλλά η ανάπτυξη να βασιστεί σε υπάρχουσες επιχειρήσεις.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι στόχος του νέου υπουργού είναι να καταρτιστεί ένα μακροπρόθεσμο πλάνο με συγκεκριμένους στόχους και ένα πλάνο επίσης συγκεκριμένο για τη μετακίνηση πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
«Αν δείξουμε φαντασία και προσαρμοστικότητα στις προκλήσεις θα πάμε καλύτερα, καθώς ήδη έχουμε μπει σε έναν ενάρετο βίο», σχολίασε το ίδιο στέλεχος και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο ανέφερε ότι «πρέπει να αλλάξουν πολλά στην αγορά ώστε να επανέλθουν οι επιχειρήσεις ως ενεργά στοιχεία στην οικονομία».
Ειδικά για το ισχύον πτωχευτικό δίκαιο ανέφερε ότι σήμερα ενέχει την έννοια του ψόγου, ωστόσο στις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο ώστε να επαναφέρει τις επιχειρήσεις ως ενεργά στοιχεία στην οικονομία.
«Στόχος του υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί το καλοκαίρι ώστε να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο να αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία», σχολίασε το ίδιο στέλεχος.