Απτές και συγκεκριμένες παρεμβάσεις μείωσης των φορολογικών βαρών δρομολογεί η Κυβέρνηση, αφυπνισμένη πλέον από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης μιλώντας χθες από το βήμα ημερίδας, που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με θέμα τις τομές στη φορολογία των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες, οι οποίες θα πρέπει να τεθούν στη φορολογία το επόμενο διάστημα.
Οι προτεραιότητες θα εστιάζουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αδικιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στην ολοκλήρωση των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, στην υιοθέτηση φορολογικών ελαφρύνσεων οι οποίες θα συνοδεύονται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, στη βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης, αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Σημειώνεται πως ο κ. Μαυραγάνης έχει ήδη προεκλογικά αναφερθεί στη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε πολίτες και επιχειρήσεις, στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει κάθε χρόνο με συντελεστή από 1% έως 4% τα ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, στη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, στην απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από ΦΠΑ, αλλά και στην ανάγκη μείωσης από το 2015 της φορολογίας των ΙΧ αυτοκινήτων.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο υφυπουργός Οικονομικών ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στο να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στο ζήτημα των προστίμων και εκείνος που υιοθετώντας την απόφαση του Αρείου Πάγου 357/2013 – προβλέπει πως από τη στιγμή που ασκηθεί, μία φορά δίωξη στον οφειλέτη, όσες διώξεις και να ακολουθήσουν κηρύσσονται απαράδεκτες- τροποποίησε τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας ώστε να μην διώκονται φορολογούμενοι εκ νέου για την ίδια πράξη.