Ολοκληρώθηκαν στην Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με κυβερνητικούς παράγοντες και άλλους επισήμους για τον χρηματοοικονομικό τομέα και συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά θέματα, με προοπτική να λήξει ενδεχομένως μέχρι το βράδυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 186 εκατομμυρίων ευρώ, θα εξαρτηθεί από τρεις προϋποθέσεις:
Την ψήφιση των κανονισμών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, την ψήφιση του νόμου για τη σύνθεση της Αρχής Εξυγίανσης και την αποστολή αναφοράς μέχρι το τέλος του μηνός στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τις ενέργειες που έχουν γίνει τους τελευταίους έξι μήνες σε σχέση με την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» χρήματος.
Έκτακτη συνάντηση με τους διεθνείς δανειστές της Λευκωσίας έχει επίσης ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, οποίος δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται ότι θα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο λεπτομερές Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και των μεταρρυθμίσεων.
Εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, σημείωσε ότι το Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει αναλυτικό οδικό χάρτη και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δράσεων.
Ειδικότερα ανέφερε πως, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκε η συμπερίληψη πρόνοιας στο Μνημόνιο ότι η λειτουργία του ΓεΣΥ θα διέπεται από τις ακόλουθες θεμελιώδεις αρχές:
– Καθολική κάλυψη όλων των πολιτών, ώστε όλοι να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
– Δίκαιη κατανομή του κόστους και κοινωνική αλληλεγγύη, μεταφραζόμενη σε στήριξη των οικονομικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
– Ελεύθερη επιλογή ιατρού και παρόχου ιατρικών υπηρεσιών.
– Οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.
Όσον αφορά την υλοποίηση του ΓεΣΥ, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, δηλαδή μερική υλοποίησή του στα μέσα του 2015 και πλήρης εφαρμογή του στα μέσα του 2016.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ θα στηριχθεί στην παροχή ασφάλισης μέσω κρατικού ασφαλιστικού φορέα, ενώ θα μελετάται και η εφαρμογή ανοικτού συστήματος, για συμμετοχή περισσοτέρων ασφαλιστικών οργανισμών, δεδομένου ότι θα παρέχει οφέλη στον πολίτη.
Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των δανείων και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του χρηματοοικονομικού επιτρόπου στην διαχείριση θεμάτων διαμεσολάβησης μεταξύ οφειλετών και των τραπεζών με στόχο την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το νομοσχέδιο θα δημιουργηθεί δίχτυ προστασίας της κύριας κατοικίας των επηρεαζόμενων οφειλετών που έχουν βιώσιμα δάνεια.
Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτημα προς τον χρηματοοικονομικό επίτροπο για διορισμό διαμεσολαβητή, προκειμένου να υποβοηθηθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης και πιστωτικών διευκολύνσεων μέχρι του ποσού των 350 χιλιάδων ευρώ, που εξασφαλίζονται με υποθήκη την κύρια κατοικία του οφειλέτη.
Όσον αφορά στην πορεία του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης, δήλωσε ότι πήγαν καλά οι διαβουλεύσεις που είχε με την τρόικα και αφορούσαν σε θέματα του υπουργείου του.
Ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών στο λιμάνι Λεμεσού προχωράει κανονικά, με στόχο υλοποίησης του σχεδίου μέχρι το τέλος του 2015.