Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι αστροναύτες Σουνίτα Γουίλιαμς και Μπουτς Ουίλμορ που εγκλωβίστηκαν για 9 μήνες στο διάστημα, αφορούσε τη διατροφή και την πρόσβαση σε νερό.

Η σημερινή τεχνολογία έχει προχωρήσει σε σχέση με το παρελθόν και πλέον υπάρχουν φρέσκα τρόφιμα, αλλά και συσκευασμένα, σε αντίθεση με τα σωληνάρια, στα οποία βασιζόντουσαν κάποτε. Επίσης, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι πιο εύκολη, αλλά γίνεται με τρόπο που σε γενικές γραμμές δεν είναι συνηθισμένος.

Ο ιστότοπος Times Now Wolrd έγραψε πως τους πρώτους τρεις μήνες οι αστροναύτες κατανάλωναν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ακολουθώντας μια φυσιολογική διατροφή, αντίστοιχη με εκείνη που θα εφάρμοζαν στη Γη.

Όσο ο καιρός περνούσε όμως, οι προμήθειες μειώθηκαν σημαντικά και τότε ξεκίνησαν να καταναλώνουν τρόφιμα μακράς διαρκείας με δυνατότητα επανυδάτωσης. Μερικά από αυτά τα πιάτα περιλάμβαναν σούπες, κοτόπουλο μασάλα με ρύζι, μαύρη σοκολάτα ή μια σαλάτα με μάνγκο.

Σουνίτα Γουίλιαμς

Για να καταναλωθούν τα παραπάνω φαγητά όμως, πρέπει να ποτιστούν με ζεστό νερό και εδώ υπάρχει το εξής ζήτημα. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει σημαντικές ποσότητες πόσιμου νερού, ώστε να υπάρχει κάλυψη για κάθε ενδεχόμενο, ειδικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για λόγους οικονομίας όμως, δεν χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο νερό στην επανυδάτωση των τροφών, αλλά ούρα και ιδρώτας των αστροναυτών. Τα σωματικά τους υγρά επεξεργάζονται μέσω τεχνολογίας που αναπτύχθηκε το 2023 και προκύπτει νερό, που είναι καθαρό σε ποσοστό 97-98%.

Μπουτς Ουίλμορ

Οι Σουνίτα Γουίλιαμς και Μπουτς Ουίλμορ λοιπόν, έπλεναν με νερό από τα σωματικά τους υγρά τα φαγητά που θα κατανάλωναν, ενώ λίγο καιρό πριν επιστρέψουν, ξεκίνησαν να πίνουν το συγκεκριμένο νερό, πάλι για λόγους οικονομίας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα από την παραπάνω τεχνική, αλλά χαρακτηρίζεται άβολη από ορισμένους αστροναύτες, καθώς δεν είναι συνηθισμένη.