Σχέδιο μείωσης φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.
Με δεδομένο ότι στη συμφωνία με τους εταίρους στο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου έχει μπει «ρήτρα» μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων σε περίπτωση που επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, το σχέδιο θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην επόμενη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τις ακόλουθες κινήσεις:
- Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.
- Παραμονή σε μόνιμη βάση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 13% εφαρμόζεται «πιλοτικά» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
- Να μην επεκταθεί η εισφορά αλληλεγγύης 1% έως 4% σε εισοδήματα υψηλότερα των 12.000 ετησίως τη διετία 2015-’16. Αξίζει να σημειωθεί πως στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή δεν προβλέπονται έσοδα από την εισφορά για τα επόμενα χρόνια.
- Σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Για τα κέρδη των επιχειρήσεων ο στόχος είναι ο συντελεστής από το 26% που βρίσκεται σήμερα να υποχωρήσει αρχικά στο 20% και στη συνέχεια στο 15%.
- Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Για να υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η εξασφάλιση υψηλών πλεονασμάτων και ο δραστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής. Aλλωστε, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο σημειώνεται πως «η προσπάθεια για τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μπορεί να δρομολογηθεί, όπως προβλέπεται και στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, εφόσον η χώρα συνεχίζει να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και μπορέσει να εντάξει ακόμη περισσότερο το «αφανές» τμήμα της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της ώστε να επιτυγχάνεται η φορολόγησή του.
Το ζήτημα θα εξεταστεί με την επάνοδο της τρόικας στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου εν όψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015. Για να υλοποιηθεί το σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, κομβική θα είναι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως επί του παρόντος υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά τον υπολογισμό του.
Η τρόικα οριοθετεί το κενό του 2015 στα 2 δισ. ευρώ και το ανεβάζει στα 3,8 δισ. ευρώ το 2016. Το υπουργείο Οικονομικών έχει συμπεριλάβει στο Μεσοπρόθεσμο πρόβλεψη για 911 δισ. ευρώ του χρόνου και 1,9 δισ. ευρώ το 2016 και υποστηρίζει ότι για την κάλυψή του δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.
Μάλιστα όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου «το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει στην περίοδο 2015-2016 σύμφωνα με το Πρόγραμμα υπερκαλύπτεται από την καλύτερη επίδοση του 2014, από τις θετικές επιπτώσεις στα έσοδα και στις δαπάνες που έχουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς και από την επίπτωση στην οικονομία που προβλέπεται από την έξοδο στις αγορές τραπεζών και επιχειρήσεων».