Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει ότι οι χώρες της Ασίας πρέπει να προωθήσουν διαρθρωτικές αλλαγές για να διασφαλίσουν ότι η περιοχή θα συνεχίσει να είναι επικεφαλής της παγκόσμιας ανάπτυξης και θα αντέξει την αστάθεια από τη μείωση της νομισματικής στήριξης στις ΗΠΑ, μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Οι ασιατικές οικονομίες θα αντιμετωπίσουν υψηλότερα επιτόκια και κύματα αστάθειας όσον αφορά τις ροές κεφαλαίων και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, καθώς θα περιορίζεται η ρευστότητα παγκοσμίως εν μέσω της ανάκαμψης των αναπτυγμένων χωρών, σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές για την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού.
Ο περιορισμός της παγκόσμιας ρευστότητας αποτελεί έναν από τους τέσσερις κύριους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ασία φέτος και το επόμενο έτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι άλλοι κίνδυνοι αφορούν μία μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, τη μείωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών που ακολουθεί η Ιαπωνία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και πολιτικές και γεωπολιτικές εντάσεις που αποδιαρθρώνουν το εμπόριο.
«Η Ασία είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο για να διατηρηθεί η πρωτοκαθεδρία της Ασίας στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, αλά επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να εξασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα βραχυπρόθεσμα», αναφέρει το Ταμείο.
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ασίας θα είναι φέτος υπερδιπλάσιος από αυτόν των αναπτυγμένων χωρών, ενώ η ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών της περιοχής – περιλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας – θα είναι τριπλάσια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Παρά ταύτα, η παραγωγικότητα έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια και η περιοχή χρειάζεται ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων για να προωθήσει τη δυνητική ανάπτυξη και να συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις από το εξωτερικό, σημειώνει η έκθεση.