Η εταιρεία συμβούλων Ernst & Young, εκτιμά πως η βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της Κροατίας θα οδηγήσει σε μία ελαφρά ανάκαμψη από την ύφεση την οικονομία της χώρας φέτος.
Η Ernst & Young ωστόσο προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη μόνο το 2015, καθώς και συρρίκνωση του κροατικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά περίπου 0,1% το τρέχον έτος.
Αν και το κροατικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1% το 2013, φέτος μία ήπια ανάκαμψη αναμένεται από την ύφεση που έπληξε την Κροατία το 2009, αναφέρεται στην έκθεση της Ε&Υ, υπό τον τίτλο «Eurozone Forecast», που κυκλοφόρησε χθες.
Η βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, με τις εξαγωγές να αυξάνονται και τις εισαγωγές να εξακολουθούν να μειώνονται. Μια πρόβλεψη ανάπτυξης 1% στη ζώνη του ευρώ, μετά από δύο χρόνια ύφεσης, αναμένεται να επηρεάσει τη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, στην έκθεση προβλέπεται ότι το εξωτερικό ισοζύγιο της Κροατίας θα επιδεινωθεί και πάλι το επόμενο έτος, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των εισαγωγών, κάτι όμως που εκτιμάται πως θα αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών και τουρισμού.
Περαιτέρω, προβλέπεται σταδιακή αύξηση της παραγωγής το 2014, προσαυξημένη από μία υψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, καθώς και ανάκαμψη των επενδύσεων από το 2015.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως η κροατική οικονομία θα παραμείνει ευάλωτη και προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% φέτος, λόγω και των προσπαθειών που καταβάλλει η κροατική κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ιδίως μέσω της αύξησης των φόρων.
Ο τουρισμός και οι εξαγωγές αναμένεται να αναπτυχθούν, έστω και με αργούς ρυθμούς, λόγω της μειωμένης ζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Για το 2015 προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1,7% ενώ για την περίοδο 2016-2018 ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 2,5%.
Στην έκθεση της E&Y σημειώνεται ότι μία αύξηση των επενδύσεων, που τοποθετείται στο 2015, θα απαιτήσει την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνολικά επισημαίνεται ότι τα θετικά σημάδια και η αισιοδοξία για την προοπτική της κροατικής οικονομίας ήταν πλέον εμφανέστερα.
Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση να περικόψει τις δαπάνες, είναι ακόμη πιο σημαντικό να αυξήσει την ταχύτητα άντλησης κοινοτικών κονδυλίων από την ΕΕ, ώστε να αντισταθμίσει την πιθανή μείωση της δημόσιας κατανάλωσης.
Όπως αναφέρεται, τα ευρωπαϊκά κονδύλια αποτελούν σημαντική προστασία απέναντι στις κοινωνικές συνέπειες της αναδιάρθρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων και στην υποστήριξη και ενθάρρυνση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.