Οι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία, δηλαδή οι αμοιβές διορθωμένες βάσει της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή, υποχώρησαν ελαφρά το 2013, κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά από το 2009, το έτος κατά το οποίο η οικονομική κρίση έπληττε περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας Destatis.
Σε σχέση με το 2012 οι πραγματικοί μισθοί σημείωσαν πτώση κατά 0,2% κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τα —ακόμη προκαταρκτικά— στοιχεία τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα η Destatis. «Μετά από τρία χρόνια αύξησης του πραγματικού μισθού, αυτή είναι η πρώτη πραγματική μείωσή του από το έτος της κρίσης 2009», υπογράμμισε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.
Το 2012 οι πραγματικοί μισθοί είχαν αυξηθεί κατά μέσον όρο 0,5%, το 2011 κατά 1,2% και το 2010 κατά 1,5%.
Ονομαστικά το 2013 οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσον όρο κατά 1,3%, αλλά την ίδια χρονική περίοδο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 1,5% στη Γερμανία.
Η Destatis εκτίμησε ότι αυτή η μείωση του πραγματικού μισθού οφείλεται στην «πτώση των έκτακτων επιδομάτων» που χορηγούνται στους εργαζόμενους ως πριμ παραγωγικότητας από τις επιχειρήσεις.
Η υποχώρηση των εσόδων των μισθωτών είναι ένα άσχημο σημάδι για την κατανάλωση στη Γερμανία, που θεωρείται η ατμομηχανή για την ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Στο μεταξύ το γερμανικό εργατικό συνδικάτο IG Bau ανακοίνωσε σήμερα ότι επιδιώκει αυξήσεις ύψους 7% για περίπου 760.000 εργαζόμενους στις κατασκευές, με δεδομένες τις προσδοκίες περί ανάκαμψης του τομέα φέτος, όμως οι εργοδότες στον συγκεκριμένο κλάδο χαρακτήρισαν το αίτημα «μη ρεαλιστικό».
Οικονομολόγοι στη Γερμανία έχουν προειδοποιήσει ότι η συγκριτική ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας υποσκάπτεται από την αύξηση των μισθών. Ωστόσο η μείωση αυτή θα μπορούσε να μετριάσει τις ανισορροπίες που συνέβαλαν να ξεσπάσει η κρίση στην ΕΕ. Παράλληλα, οι αυξήσεις των μισθών θα μπορούσαν να τονώσουν την ιδιωτική κατανάλωση στην ίδια τη Γερμανία, καθώς το Βερολίνο υπολογίζει στην εσωτερική ζήτηση για να τονωθεί η ανάπτυξη φέτος, αφού οι εξαγωγές παραμένουν στάσιμες.
«Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μια κατάσταση που καθιστά εύκολο για αυτές να πληρώσουν τους εργαζομένους τους
υψηλότερους μισθούς», σχολίασε ο Ντίτμαρ Σέφερς, αντιπρόεδρος του IG Bau.
Το συνδικάτο αναμένει ότι οι επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών θα αυξηθούν κατά 4,2% φέτος, καθώς προβλέπει αύξηση των κατασκευών από το δημόσιο τομέα κατά 8,7% άλλά και αύξηση της δόμησης νέων κατοικιών κατά 4,3%.
Οι εργοδότες όμως απέρριψαν άμεσα το αίτημα αυτό, που το συνδικάτο θα θέσει όταν αρχίσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για το προσεχές 12μηνο την 6η Μαρτίου στο Βερολίνο.
«Το IG Bau μοιάζει να έχει στο μυαλό του κάποιον άλλο τομέα σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά αιτήματα που προβάλλει και κρίνει εσφαλμένα την κατάσταση των εσόδων των επιχειρήσεων», ανέφερε ο Φρανκ Ντιπρέ, αντιπρόεδρος του συνδέσμου των κατασκευαστικών εταιρειών ZDB, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Το 2013, το IG Bau είχε εξασφαλίσει αυξήσεις 3,2%.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι εργοδότες και το συνδικάτο της χημικής βιομηχανίας IG BCE συμφώνησαν σε μια μεσοσταθμική αύξηση μισθών 3,7% για τους επόμενους 14 μήνες, που ήταν αρκετά κατώτερη από την αρχική απαίτηση του συνδικάτου (5,5%).