Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του για το Ταμείο Ανασυγκρότησης για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, τόνισε πως «η Τρόικα δεν επιστρέφει», ενώ επισήμανε ότι τα κράτη – μέλη θα καταρτίζουν μόνα τους τα σχέδια ανάπτυξης και βιωσιμότητας και θα προτείνουν τα βήματα για την εφαρμογή τους. Η Επιτροπή θα ελέγχει, εξηγεί, εάν τα σχέδια συνάδουν με τις προτεραιότητες της Ε.Ε.
«Η Τρόικα φυσικά δεν επιστρέφει -και μόνο η λέξη δεν έχει μείνει θετικά στην μνήμη πολλών χωρών», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Ντομπρόφσκις σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή διαθέτει πολύ ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πώς θα πρέπει να διατεθούν οι πόροι του ταμείου.
«Η ιδέα είναι να χρηματοδοτηθούν στα κράτη-μέλη οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Κατά τη χρήση τους, ωστόσο, οι χώρες δεν θα μπορούν απλώς να κάνουν ό,τι θέλουν: θα πρέπει να παραμείνουν εντός των ορίων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», εξήγησε, για να συμπληρώσει ότι τα σχέδια των χωρών θα πρέπει επίσης να ταιριάζουν με τους στόχους της Ε.Ε. για την προστασία του κλίματος και την ψηφιοποίηση.
«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από την κρίση, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να κάνουμε ένα βήμα προς το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατανομή των πόρων του ταμείου, από την οποία θα ωφεληθούν π.χ. η Ιταλία και η Ισπανία, «οι οποίες δεν ευθύνονται μεν για την πανδημία, αλλά είναι υπεύθυνες για τις δημοσιονομικές πολιτικές που τις κατέστησαν περισσότερο ευάλωτες», ο Ντομπρόφσκις απορρίπτει αυτή την επιχειρηματολογία, τονίζοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει σκληρά όλες τις χώρες – μέλη.
«Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι οι υπερχρεωμένες χώρες στο νότο της Ε.Ε. θα συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους αποδέκτες των χρημάτων της ανασυγκρότησης. Αλλά αυτό ισχύει και για χώρες της Ανατολής που είναι λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διευρύνουμε περαιτέρω αυτές τις ανισότητες, αλλά ότι η ανάκαμψη θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Και μην ξεχνάτε: Η ανάπτυξη των ασθενέστερων είναι και προς το συμφέρον των ισχυρότερων, ιδίως της Γερμανίας ως εξαγωγικής χώρας», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της αποπληρωμής των πιστώσεων που θα λάβει η Ε.Ε. από το 2028 και όχι νωρίτερα, όπως ζητά λόγου χάρη η Γερμανία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι «ο επερχόμενος πολυετής προϋπολογισμός θα προχωρήσει με πλήρη ισχύ στην ανοικοδόμηση μετά την κρίση και μετά θα επικεντρωθούμε στην αποπληρωμή», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν δύο δυνατότητες ως προς αυτό.
«Αφενός να αυξηθεί η συνεισφορά των κρατών-μελών στον πολυετή προϋπολογισμό από το 2028, αφετέρου μπορούμε να εισαγάγουμε νέους δικούς μας πόρους για την Ε.Ε., όπως π.χ. μία εισφορά για μη ανακυκλωμένο πλαστικό, φόρο για τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή ψηφιακό φόρο», δήλωσε καταληκτικά.