Τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την κατάργηση 260 εμποδίων που συντηρούν καρτέλ σε τέσσερις κλάδους της οικονομίας με τζίρο 44,26 δισ. ευρώ παρουσιάζει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής».
Πρόκειται για τις επίμαχες προτάσεις του ΟΟΣΑ στο λιανικό εμπόριο, την επεξεργασία τροφίμων, τα δομικά υλικά και τον τουρισμό. Την προώθησή τους έχουν αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, οι οποίοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο συναδέλφων τους υπουργών, βουλευτών των δύο κομμάτων της κυβέρνησης αλλά και επιχειρηματικών φορέων.
Πέραν αυτών εξηγήσεις για την κωλυσιεργία στην εφαρμογή των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων ζητεί και η τρόικα.
Οι κύριες εστίες των συγκρούσεων έχουν μεταφερθεί στο γάλα, στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, στο ψωμί και στα βιβλία.
Σε ό,τι αφορά το γάλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα καταργήσει τη διασύνδεση του όρου «φρέσκο» με την τεχνολογία «απλής παστερίωσης», όπως και τη διάρκεια ζωής των πέντε ημερών. Θα δώσει τη δυνατότητα στην κάθε γαλακτοκομική επιχείρηση να προσδιορίζει το προϊόν της με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιεί, όπως δηλαδή ισχύει και στην ΕΕ. Στην αλλαγή αυτή αντιδρά η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν προτείνει καμία εναλλακτική λύση.
Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει έρθει κοντά με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και αναμένεται να προχωρήσει σε ρύθμιση που θα προβλέπει την πώληση των συγκεκριμένων σκευασμάτων και από σούπερ μάρκετ αλλά με την παρουσία φαρμακοποιού.
Μεταξύ των προτάσεων που υιοθετούνται περιλαμβάνονται επίσης:
– πώληση του ψωμιού με αναγραφόμενη τιμή ανά κιλό
-κατάργηση καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% και περιορισμών στην τιμή των νέων βιβλίων (ενιαία τιμή)
-κατάργηση υποχρεωτικής γνωστοποίησης προς το Γενικό Χημείο του Κράτους για κάθε απορρυπαντικό
– κατάργηση όλων των τελών και εισφορών υπέρ τρίτων