Οι ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας έχουν ισχυροποιηθεί και είναι βάσιμο να προβλεφθεί ότι το 2014 η ύφεση θα τερματιστεί, υπό τον όρο ότι δεν θα κυριαρχήσει η πόλωση ενόψει των ευρωεκλογών και δεν θα χαλαρώσει η προσήλωση στην πραγματοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Προβόπουλος τόνισε επίσης πως όσο οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών παραμένουν αρνητικές, η ικανότητα των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις ακόμα και των εξωστρεφών παραγωγικών κλάδων θα είναι περιορισμένη βραχυχρόνια και οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως μέσω αγοράς εταιρικών ομολόγων, αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου, άντλησης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ ή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σε σχέση με τις σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τις ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος, ο διοικητής της επισκόπησε τις ελεγκτικές της πρωτοβουλίες σε σχέση με το Ταμιευτήριο, τονίζοντας πως η ΤτΕ έθεσε έγκαιρα το Ταμιευτήριο υπό στενή παρακολούθηση και έπραξε έγκαιρα ό,τι όφειλε να πράξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεργαζόμενη υποδειγματικά με τις δικαστικές Αρχές. Με αφορμή δε, ακριβώς αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Προβόπουλος υπενθύμισε την κριτική που είχε δεχθεί κατά το παρελθόν από όσους θεωρούσαν το Τ.Τ. υποδειγματική τράπεζα.
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, από το 2009 έως σήμερα η ΤτΕ έχει πραγματοποιήσει 160 ελέγχους, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπονομεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα με αβάσιμες γενικεύσεις εντυπωσιασμού, ενώ γνωστοποίησε ότι συνολικά δύο φορές με επιστολές των εποπτών απορρίψαμε στο ΤΤ να χορηγεί δάνεια.
Απαντώντας και σε σκληρή κριτική του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ότι η ΤτΕ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό (για 20 δισ. ευρώ είχε κάνει λόγο ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ), ο κ. Προβόπουλος απάντησε λέγοντας πως «τα στοιχεία ζητήθηκαν από το ΣΔΟΕ, οι τράπεζες τα έστειλαν, ήταν στις αποθήκες του ΣΔΟΕ και κάθονταν εκεί προς αξιοποίηση».