Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι διατηρεί τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα, στο 0,25%, ένα ιστορικό χαμηλό, εν μέσω των ενδείξεων ότι η οικονομία των κρατών μελών της ευρωζώνης θα αντιμετωπίσει άλλη μια δύσκολη χρονιά.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο χορηγήσεων στο 0,25%, αφού το μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης το Νοέμβριο, ήταν γενικά αναμενόμενη από τους περισσότερους αναλυτές, παρά το γεγονός ότι κατόπιν υπήρξαν κι άλλες ενδείξεις για συνθήκες έλλειψης ρευστότητας στην ευρωζώνη καθώς και αποπληθωριστικών πιέσεων.
Η ανακοίνωση ακολούθησε τη δημοσίευση, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, στοιχείων τα οποία κατέδειξαν ότι ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση μειώθηκε στο 0,8% τον Δεκέμβριο, από 0,9% το Νοέμβριο. Το ποσοστό-στόχος της ΕΚΤ είναι λίγο κάτω από το 2% αλλά πάντως κοντά στο μέγεθος αυτό.
Η ισχυροποίηση του ευρώ —η οποία καθιστά ακριβότερες τις εξαγωγές— προστέθηκε στα βάρη που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, τα κράτη μέλη της οποίας πασχίζουν να μείνουν σε τροχιά ανάπτυξης μετά την έξοδό τους από μια παρατεταμένη ύφεση το 2013.
Πάντως μια νέα ομάδα οικονομικών δεδομένων μπορεί να αμβλύνει εν μέρει την πίεση η οποία ασκείται στην ΕΚΤ, ενόσω εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της. Καθώς το ΔΣ του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης συνεδρίαζε στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα έφθασε σε υψηλό 29 μηνών. Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ότι η οικονομία της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό (1,5%) τον Νοέμβριο από ό,τι τον Οκτώβριο (1,2%).
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένα απορρίψει τις υποθέσεις περί του ότι η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Όμως αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα μπαράζ ερωτήσεων ως προς αυτό στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου για το 2014 σε λίγη ώρα. Στη συνέντευξη ο Ιταλός αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερειακά τα σχέδια της τράπεζας για την τόνωση της πίστης στην ευρωζώνη.
Οι αγορές αναμένουν να δουν ενδείξεις συναίνεσης στο ΔΣ της ΕΚΤ για την πολιτική που θα ασκήσει το προσεχές διάστημα. Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει: μια ακόμη μείωση του βασικού αναχρηματοδοτικού επιτοκίου της· νέα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας των τραπεζών· τη συμφωνία να υιοθετηθεί αρνητικό επιτόκιο για τις τοποθετήσεις των τραπεζών της ευρωζώνης στην ΕΚΤ, αφού σε αυτή πολλές κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητάς τους.