«Να σκεφτούμε πώς θα κάνουμε νέα βήματα για περισσότερη αλληλεγγύη και δημοσιονομική ολοκλήρωση λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί και ότι τα κοινοβούλιά μας μπορούν να συνεισφέρουν ώστε να διαλυθούν οι παρανοήσεις και να προχωρήσουμε μαζί», τονίζουν ο Πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν σε κοινό τους άρθρο που φιλοξενείται στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» την γαλλική «Les Echos».
Οι πρόεδροι των δύο εθνικών κοινοβουλίων γράφουν επίσης ότι, εξαιτίας της παρούσας κρίσης, «πρέπει να κινητοποιηθούν και να επεκταθούν με την απαραίτητη ευελιξία ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Επιπλέον πρέπει να τεθούν προσωρινά εκτός ισχύος στην παρούσα κρίση οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα χρέη».
Με αυτό τον τρόπο, οι Σόιμπλε και Φεράν παρεμβαίνουν στη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει οικονομικά στην πανδημία του κορονοϊού. Η γαλλική κυβέρνηση είναι υπέρ της δημιουργίας των λεγόμενων ομολόγων κορονοϊού, ενώ η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απολύτως αντίθετη. Ο Σόιμπλε είναι αντίθετος στην αμοιβαιοποίηση χρεών στην ευρωζώνη.
«Nαι στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας χωρίς περιττούς όρους λιτότητας, σιωπηρή απόρριψη ομολόγων κορονοϊού»
«Χρειαζόμαστε ένα σαφές μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πανδημία του κορονοϊού. Η Γερμανία είναι έτοιμη γι’ αυτό», γράφουν οι (σοσιαλδημοκράτες) υπουργοί Εξωτερικών Χάικο Μάας και Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται σε πέντε εφημερίδες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
«Το καθήκον της Ευρώπης είναι τώρα να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξη», τονίζουν. Ωστόσο, δεν αναφέρονται στο αίτημα της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών τα κράτη του ευρώ να δανειστούν από κοινού με τη μορφή λεγόμενων ομολόγων κορονοϊού. Αντ’ αυτού, επαναλαμβάνουν τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ / ESM) πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ενίσχυσης. «Ο ΕΜΣ προσφέρει ήδη τώρα τη δυνατότητα στις χώρες του ευρώ να αντλήσουν από κοινού κεφάλαια και με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους. Αυτό θα σήμαινε 39 δισ. ευρώ σε φρέσκο χρήμα για την Ιταλία και 28 δισ. ευρώ για την Ισπανία», υποστηρίζουν οι Μάας και Σολτς.
Οι δύο υπουργοί τάσσονται επίσης κατά δέσμευσης των κονδυλίων αυτών με «περιττούς όρους, οι οποίοι θα ισοδυναμούσαν με επιστροφή στην πολιτική της λιτότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και θα οδηγούσαν σε άνιση μεταχείριση των μεμονωμένων κρατών μελών. Δεν χρειαζόμαστε καμία τρόικα, κανέναν ελεγκτή, καμία επιτροπή για την ανάπτυξη προγραμμάτων μεταρρύθμισης σε κάποια χώρα, αλλά γρήγορη και στοχοθετημένη βοήθεια. Αυτό είναι ακριβώς που μπορεί να προσφέρει ο ΕΜΣ, εάν τον αναπτύξουμε συνετά», τονίζουν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι δύο σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί υποστηρίζουν περαιτέρω την δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυοδοσίας, «το οποίο θα εξασφαλίζει δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ένα ευρωπαϊκό επίδομα για εργασία βραχείας διάρκειας. Και τα δύο μέτρα συζητούνται ήδη εντός της Ευρωπαϊκης Ένωσης».
Η πανδημία του κορονοϊού θέτει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες «μπροστά από την μεγαλύτερη υγειονομική, κοινωνική και οικονομική πρόκληση από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν όμως η Ευρώπη κάνει τα σωστά βήματα τώρα, η “κοινότητα του πεπρωμένου” της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση».