«Συναίνεση» παρατηρείται στους κόλπους του ΟΠΕΚ ώστε οι καθορισμένες ποσοστώσεις παραγωγής κατά τη σύνοδο της κοινοπραξίας στη Βιέννη να διατηρηθούν σε ισχύ, τόνισε σήμερα μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ο υπουργός Πετρελαίου του Ισημερινού, Παστόρ Μορίς.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ζήτημα της τιμής του βαρελιού αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές του επισήμανε ότι «φέτος διακυμάνθηκε η τιμή αυτή μεταξύ 70 και 80 δολαρίων» ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στα επίπεδα αυτά θα κλείσει η φετινή χρονιά».

Παράλληλα, ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε κι ένα «άλμα» της τιμής έως τα 82 δολάρια, μέχρι το τέλος 2010.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισημερινός διασφαλίζει περίπου το 35% της παγκόσμιας αγοράς του πετρελαίου.

Από την άλλη, αξιωματούχος από τη Βενεζουέλα προέβλεψε μία διακύμανση τιμής του προϊόντος, για την άμεση παράδοση, μεταξύ 90-100 ευρώ.

«Ικανοποιητική» βρίσκει την παρούσα διακύμανση της τιμής του βαρελιού αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Αμπντουλάχ μπιν Χαμάντ αλ-Ατίγια, ενώ την «ικανοποίησή της» για το ισχύον σύστημα εξέφρασε κι η λιβυκή αντιπροσωπεία.

Η κοινοπραξία του ΟΠΕΚ αριθμεί 12 μέλη, τα εξής: Αλγερία, Ανγκόλα, Ισημερινός, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Λιβύη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Ην. Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Βενεζουέλα.