Ένα νέο τοπίο έχει διαμορφωθεί από την Πρωτοχρονιά στις καθημερινές συναλλαγές των φορολογούμενων.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα θα πρέπει να ριχτούν στο κυνήγι των ηλεκτρονικών αποδείξεων οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 30% των εισοδημάτων τους για να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν.
Το μέτρο αυτό όμως δεν αγγίζει 12 κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι όχι μόνο εξαιρούνται από τη υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και από τη συλλογή χάρτινων αποδείξεων.
Πιο συγκεκριμένα από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα εξαιρούνται πλήρως:
- Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
- Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
- Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
- Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
- Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
- Οι φυλακισμένοι.
Κάθε φορολογούμενος που υπάγεται σε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω 12 περιπτώσεις εξαιρέσεων δεν οφείλει καν να συγκεντρώσει και να διαφυλάξει χάρτινες αποδείξεις δαπανών αξίας 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος.