«Eμείς στην ΕΚΤ αναμένουμε ότι τα αξιόγραφα που έχουμε αγοράσει στο πλαίσιο της προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων (Securities Markets Programme, SMP) θα αποπληρωθούν πλήρως». Σε αυτή την απάντηση περιορίστηκε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ερωτηθείς στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που παραχώρησε τι σχεδιάζει να κάνει το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης και το πώς θα χειριστεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην επιστρέψει στις αγορές δανεισμού το 2014.
Ερωτηθείς εάν το πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (OMT) της ΕΚΤ, το οποίο προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων χωρίς περιορισμούς, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθούν χώρες που προσπαθούν να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές δανεισμού, ο Άσμουσεν είπε ότι «αυτό θα εκτιμηθεί κατά περίπτωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ», με βάση «ερωτήματα όπως: έχει η χώρα αυτή ένα σαφές χρονοδιάγραμμα έκδοσης ομολόγων; Ποια είναι η αξία των ομολόγων που εκδίδει; Μπορεί να έχει μια πλήρη καμπύλη απόδοσης; Αφού δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, θα ληφθεί μια απόφαση».
Ακόμη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Börsen Zeitung και θα δημοσιευτεί στο αυριανό της φύλλο, ο Άσμουσεν εκτίμησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν είναι ακόμη έτοιμη για έναν απότομο τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το να υπάρξει «μια ταχεία μεταβολή της νομισματικής πολιτικής» θα συνέβαινε «πολύ πρόωρα για την οικονομία της ευρωζώνης», επισήμανε ο Άσμουσεν.
Ο ίδιος υποβάθμισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα δραστικές κινήσεις από μέρους του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ, όπως για παράδειγμα ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η άνοδος του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος.
Ο Άρντο Χάνσον, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι ενδέχεται να προσφερθούν κι άλλα μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες ώστε να μεταδοθεί στις αγορές η μείωση των επιτοκίων και να τονωθεί η οικονομία της ευρωζώνης, αλλά πρόσθεσε πως θεωρεί κατά τα άλλα ότι η πολιτική της ΕΚΤ είναι επαρκής.
Ο Άσμουσεν επίσης κάλεσε τη Γαλλία να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, ιδίως επιταχύνοντας την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος. Επισήμανε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, αν και είναι στη «σωστή κατεύθυνση», δεν «αρκούν».