Σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε η τουρκική λίρα και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφει ζημιές για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει το νόμισμα και τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έδειξαν ισχυρή συναίνεση για τη μείωση του προγράμματός της αγοράς ομολόγων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Η λίρα υποχώρησε κατά 0,2% – ένα δολάριο αντιστοιχεί σε 1,9832 λίρες – προς τη χαμηλότερη ισοτιμία της, τουλάχιστον από το 1981. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 10% φέτος, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό υποτίμησης – μεταξύ των νομισμάτων των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική – μετά αυτό του νοτιοαφρικανικού ραντ. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης υποχωρούσε το μεσημέρι κατά 1,9% και συνολικά κατά 8% από την αρχή της εβδομάδας.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το επιτόκιο που δανείζει για διάρκεια μίας ημέρας (overnight) κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 7,75% την Τρίτη, ενώ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο για πράξεις ρέπος μίας εβδομάδας στο 4,5%. Η προοπτική μείωσης των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed και η αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ασία προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις μετοχών των αναπτυσσόμενων χωρών, η αξία των οποίων μειώθηκε φέτος κατά περίπου 1 τρισ. δολάρια. Η τουρκική κεντρική τράπεζα, η οποία έχει διαθέσει πάνω από 7,5 δισ. δολάρια από τις 11 Ιουνίου για να ελέγξει την υποτίμηση της λίρας, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το απόγευμα τουλάχιστον 350 εκατ. δολάρια.