Κατά το δεύτερο τρίμηνο το κόστος της εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε αλλά και σε πρότερο χρόνο ήδη αυτό είχε αυξηθεί περισσότερο του αναμενόμενου, δημιουργώντας πληθωριστικές πιέσεις και παρέχοντας σε όσους χαράσσουν την νομισματική πολιτική αίσθημα ανακούφισης.
Στην οικονομική καπιταλιστική θεωρία, η απουσία αισθητού πληθωρισμού επί μήνες μπορεί να σημαίνει και οικονομική ολοσχερή στασιμότητα.
Έτσι, ο δείκτης του κόστους της εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε αύξηση 0,5% από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο και μάλιστα και το πρώτο φετινό τρίμηνο είχε αυξηθεί εξίσου και όχι κατά 0,3% όπως ήταν η αρχική εκτίμηση, όπως προκύπτει από τα σημερινά αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσίασε στην Ουάσινγκτον το υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα, το ίδιο υπουργείο γνωστοποίησε ότι ήταν αναγκαίο να αναθεωρηθούν οι δικές του εκτιμήσεις για το κόστος της εργασίας όλο το εξάμηνο από τον περυσινό Σεπτέμβριο έως και τον φετινό Μάρτιο.
Ταυτοχρόνως προκύπτει και ένα ασφαλιστικό κέρδος για τον κάθε εργοδότη, βάσει κείμενης νομοθεσίας, που αποτιμάται από το υπουργείο στο 0,6% και όχι στο αρχικώς ανακοινωθέν αναιμικό 0,1%.
Σημειωτέον και οι αναλυτές της αμερικανικής οικονομίας δεν είχαν προβλέψει τέτοια άνοδο του κόστους της εργασίας του πρώτους έξι μήνες του 2013.
Τούτο έχει προσδώσει πληθωριστική πίεση στην οικονομία και έχει εκτιμηθεί ότι πρέπει να αντισταμθιστεί με εξτρά εργατικό εισόδημα +1,9% σε βάση μηνιαία.
Πάντως η κεντρική τράπεζα, η Fed, κάνει τους σχεδιασμούς της με κριτήριο έναν πληθωρισμό 2% στο 12μηνο, οπότε δεν συντρέχει λόγος για κινητοποίηση και αλλαγή πολιτικής βάσει των ανωτέρω εξελίξεων από την αγορά της εργασίας.
Οι μισθοί παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στον τελική διαμόρφωση του ρυθμού του πληθωρισμού, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ αντιστοιχούν σχεδόν στο 70% του συνολικού κόστους της εργασίας.
Φέτος, οι μισθοί και οι συντάξεις ογκώνονται στις ΗΠΑ -σε ποσοστό 0,5% τους μήνες Ιανουάριος-Μάρτιος κι επιπλέον 0,4% έως το τέλος του Ιουνίου.
Στο διοικητικό συμβούλιο της Fed η παντελής απουσία πληθωριστικών πιέσεων προξενούσε συναγερμό.
Ο πρόεδρος Μπεν Μπερνάνκι ήταν εσχάτως απολύτως σαφής, στο ότι πρώτα θα εκδηλωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και, μεταγενέστερα, η Fed θα «σφίξει» την χαλαρή νομισματική πολιτική του τελευταίου 12μήνου προκειμένου να συνδράμει στον αναπτυξιακό ρυθμό της ομοσπονδιακής οικονομίας.
Αυτός ο ρυθμός έχει διαμορφωθεί σε 12μηνη βάση στο 1,7% στο τέλος του Ιουνίου, όπως το υπουργείο Εμπορίου στην Ουάσινγκτον εκτιμά κι ενώ μερίδα αναλυτών προέβλεψε ετήσια ανάπτυξη χαμηλότερη, πολύ ελαφρά άνω του 1%.
Τελικά, αυτή η πρόβλεψη των αναλυτών ίσχυσε μόνον για το α΄ φετινό τρίμηνο, ενώ κατά το β’ τρίμηνο ο αναπτυξιακός ρυθμός της ομοσπονδιακής οικονομίας προδήλως «επιταχύνθηκε», επισήμανε στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο του Εμπορίου.