Σάλο και έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), Ρενάτο Μπρουνέτα, στους Financial Times, ο οποίος αμφισβήτησε τη διαφάνεια των ιταλικών δημοσιονομικών.

«Η κατάσταση των ιταλικών δημοσιονομικών είναι σαν την σύνθεση του πιο γνωστού αμερικανικού αναψυκτικού. Αποτελεί μυστικό», είπε ο Μπρουνέτα, κατά τον οποίο «στο υπουργείο Οικονομικών το τοπίο είναι απόλυτα ομιχλώδες».

Η τοποθέτηση του Μπρουνέτα προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ματέο Κολανίνο, του υπεύθυνου οικονομικών θεμάτων του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD): «Πρόκειται για άκρως επικίνδυνες δηλώσεις, οι οποίες μάλιστα γίνονται ενώ διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Θα μπορούσαν εκεί να εκφραστούν αμφιβολίες σχετικά με το αδιάβλητο των στοιχείων για τον προϋπολογισμό» εξαιτίας των δηλώσεων του εκπροσώπου της ΚΟ του PdL, τόνισε ο Κολανίνο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Μπρουνέτα, ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες περιορίσθηκε στο να ανοίξει τα χέρια – σε μια ένδειξη απόγνωσης.

Ο Μπρουνέτα αμφισβήτησε επίσης τα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων που παρουσίασε χθες η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «απλώς κρύο νεράκι, την ώρα που η χώρα χρειάζεται μια θεραπεία-σοκ», όπως είπε χαρακτηριστικά.