H υποχρεωτική εκκαθάριση της Thomas Cook είναι αρνητική για το αξιόχρεο (credit negative) των βουλγαρικών, κυπριακών και ελληνικών τραπεζών, επειδή η κατάρρευση της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας θα αποδυναμώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων στους σημαντικούς τουριστικούς – και τους σχετικούς με αυτούς – τομείς των χωρών τους, οδηγώντας πιθανόν σε μεγαλύτερες πιστωτικές ζημιές και απώλειες εργασιών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Ο Moody’s σημειώνει ότι η υποχρεωτική εκκαθάριση της Thomas Cook και η απορρέουσα από αυτή μείωση των τουριστικών εσόδων και επενδύσεων στις τρεις αυτές χώρες θα εξασθενίσει την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων που συνεργάζονταν με τη χρεοκοπημένη εταιρεία και βασίζονταν σε πληρωμές από αυτή, όπως ξενοδοχείων και σχετικών εταιρειών, περιλαμβανομένων μικρών επιχειρήσεων που προσφέρουν βοηθητικές υπηρεσίες. Κάθε ξενοδοχείο έχει διαφορετικό συμβόλαιο με την Thomas Cook, αναφέρει ο οίκος, αλλά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία οφείλει σημαντικά ποσά σε ξενοδοχεία για διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις έκανε τις πληρωμές 60-90 ημέρες μετά τα ταξίδια.
Ο τραπεζικός δανεισμός σε βουλγαρικές επιχειρήσεις των τομέων παροχής υπηρεσιών διαμονής και διατροφής ανερχόταν στο 6,5% των συνολικών επιχειρηματικών δανείων τον Ιούνιο του 2019. Η αντίστοιχη έκθεση των ελληνικών τραπεζών ανερχόταν στο 10,8% τον Ιούνιο του 2019, ενώ για τις κυπριακές τράπεζες έφθανε στο 13,9% στο τέλος Μαρτίου του 2019. Η επίπτωση στα τραπεζικά βιβλία δανείων θα είναι ευρύτερη, δεδομένων των διασυνδέσεων του τουριστικού τομέα με άλλους τομείς, όπως των μεταφορών και του εμπορίου, και της γενικότερης σημασίας του τουρισμού στις οικονομίες και την απασχόληση των χωρών, αναφέρει ο Moody’s.
Η επίπτωση στον τουριστικό τομέα, συνεπώς και στις τράπεζες, θα μειωνόταν, αν οι Αρχές λάβουν μέτρα για να μετριάσουν τα άμεσα αποτελέσματα από την κατάρρευση της Thomas Cook ή αν βρεθούν άλλα τουριστικά πρακτορεία για την αιχμή της τουριστικής περιόδου το επόμενο έτος, υπογραμμίζει ο οίκος, σημειώνοντας ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την απαλλαγή από το τέλος διαμονής για τα ξενοδοχεία που υπέστησαν ζημιά από την κατάρρευση της Thomas Cook.
Ο Moody’s δεν θεωρεί ότι η κατάρρευση της Thomas Cook θα επηρεάσει σημαντικά τις τουρκικές τράπεζες. «Αν και η Thomas Cook είχε σημαντική δραστηριότητα στην Τουρκία, αυτή ήταν μικρή σε σχέση με τη μεγάλη και διαφοροποιημένη τουριστική βιομηχανία της χώρας. Η Thomas Cook έφερνε περίπου 700 χιλιάδες τουρίστες στην Τουρκία ετησίως, που είναι ένα μικρό ποσοστό των 39 και πλέον εκατομμυρίων τουριστών που είχε η χώρα το 2018 και αναμένουμε ότι η ροή των τουριστών από την Thomas Cook θα αναπληρωθεί από άλλα τουριστικά πρακτορεία», αναφέρει ο οίκος.
Στην Ελλάδα, σημειώνει, η χρεοκοπημένη βρετανική εταιρεία απασχολούσε περίπου 1.000 άτομα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και έφερνε περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο ή περίπου το 9% των 44 εκατομμυρίων που ήταν οι συνολικές αφίξεις το 2018, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Η Thomas Cook είχε ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην Κρήτη και την Κω, όπου περίπου το 70% και το 25% των ξενοδοχείων τους, αντίστοιχα, είχαν συμβόλαια με αυτή.