Η ενέργεια και η χάραξη ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής είναι τα δύο θέματα που εξετάζουν σήμερα οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά το ζήτημα της διασύνδεσης δικτύων ενέργειας, ελληνικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στα συμπεράσματα της Συνόδου να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη διασύνδεση των απομονωμένων περιοχών της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται τα ελληνικά νησιά. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην επέκταση των ευνοϊκών όρων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (εκτός ΕΣΠΑ) στα ελληνικά νησιά (Κρήτη και Κυκλάδες). Όπως σημείωσαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, μόνο στις Κυκλάδες θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως από ηλεκτρική ενέργεια.
Επιπλέον, η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής ότι διεκδικώντας τον Αδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP – Trans Adriatic Pipeline) και εντείνοντας τις προσπάθειες για αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, συμβάλει στις προσπάθειες διαφοροποίησης πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για την προώθηση του Αδριατικού Αγωγού, είναι ότι είναι οικονομικότερος από τον αγωγό «Ναμπούκο» (=Ναβουχοδονόσορ), διότι αφενός είναι μικρότερος σε μήκος κατά 600 χλμ και αφετέρου τα έξοδα κατασκευής του αναλαμβάνουν πλήρως ιδιωτικές εταιρείες και δεν χρειάζονται ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Άλλο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι από τον Αδριατικό Αγωγό θα πάρουν φυσικό αέριο χώρες που εξαρτώνται πλήρως από τη Ρωσία, όπως η Βοσνία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο, ενώ θα μπορούσε να επωφεληθεί και η Βουλγαρία.
Εξάλλου, στο θέμα της φορολογίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να χαράξει βασικές κατευθύνσεις για τη συντονισμένη δράση της ΕΕ κατά της φοροδιαφυγής, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Όπως σημείωσαν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, βασικός τομέας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι έως το τέλος του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει αποφασίσει πώς θα προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα και θα έχει ξεκαθαρίσει η στάση των δύο χωρών που προβάλλουν αντιρρήσεις, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου.