Να δοθεί άμεσα ένα τέλος στις πολιτικές της λιτότητας στην Ευρώπη και οι εθνικές κυβερνήσεις των χωρών της να μπλοκάρουν την ψήφιση του σχεδιαζόμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης», ζήτησε η νεοσυσταθείσα πανευρωπαϊκή «διακομματική πλατφόρμα» με την επωνυμία «Η Ευρώπη λειτουργεί διαφορετικά», παρουσιάζοντας τις θέσεις της ταυτόχρονα στη Βιέννη, στο Παρίσι και στο Βερολίνο.
Οι πρωτεργάτες της πλατφόρμας —στην Αυστρία είναι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Κόμματος των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι των Συνδικάτων, της Εκκλησίας και μη κυβερνητικών οργανώσεων— ζητούν από τις εθνικές κυβερνήσεις να καταψηφίσουν το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης», το οποίο επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μια απόφαση για το σύμφωνο, το οποίο βρίσκεται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού, αναμένεται να ληφθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα τέλη Ιουνίου.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των συντονιστών της πλατφόρμας στη Βιέννη, η βουλευτής των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Σόνια Άπλιγκερ, προειδοποίησε πως το Σύμφωνο θα όξυνε περαιτέρω τη σημερινή κρίση και θα επέκτεινε σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, την πολιτική που επιβάλλει η διεθνής τρόικα των πιστωτών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που πλήττονται από κρίση, εξαναγκάζοντας τις σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών.
«Αν συνεχίζουμε αυτή την πορεία, τότε η οικονομική κρίση θα μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε κοινωνική κρίση», προειδοποίησε η βουλευτίνα των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ στην παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος των Αυστριακών Πρασίνων, Μπρούνο Ρόσμαν, ζήτησε να αρχίσει επιτέλους η ΕΕ να αναζητά τις αιτίες της κρίσης και όχι τα επακόλουθά της.
Όπως τόνισε ο ίδιος, επειδή με αυτές τις προθέσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να υπαγορεύσει μακροπρόθεσμα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ την αποδόμηση κοινωνικών υπηρεσιών και ευρείες ιδιωτικοποιήσεις, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτό το σχεδιαζόμενο Σύμφωνο.
Σύμφωνα με το γραμματέα της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Ρενέ Σίντλερ, το επερχόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης, θα αποτελούσε ένα οριστικό βήμα στον αχαλίνωτο «νεοφιλελευθερισμό».