Η Ιαπωνία οφείλει να σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες και να μην χειραγωγεί τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λου, λίγο πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη, έξω από το Λονδίνο.
«Η διεθνής κοινότητα έχει καταστήσει σαφές ότι τα εγχώρια εργαλεία (νομισματικής πολιτικής) τα οποία είναι σχεδιασμένα για το χειρισμό της ανάπτυξης είναι εντός των ορίων που θεωρεί θεμιτά, και (αντιθέτως) ότι οι πολιτικές που έχουν στόχο να επηρεάζουν τις ισοτιμίες δεν είναι», είπε ο Λου σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια μιας εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου CNBC.
Το γεν, το ιαπωνικό νόμισμα, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% έναντι του δολαρίου από το Νοέμβριο και έφθασε σε χαμηλό 4,5 ετών, δηλαδή σε μια ισοτιμία 101,66:1 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.
Οι υπουργοί Οικονομικών είχαν τοποθετηθεί σαφώς για τις νομισματικές πολιτικές κατά τις πρόσφατες συνόδους της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Μόσχα και στην Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο Λου. Πάντως η ανάπτυξη αποτελεί μια «σημαντική προτεραιότητα», όπως πρόσθεσε, και οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ιαπωνία να την επιδιώξει.
Οι «άτυπες» συνομιλίες στο Μπάκιγχαμσαϊρ είναι η πρώτη φορά που υπουργοί Οικονομικών της G7, μαζί με τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών, συναντώνται έπειτα από τρία χρόνια.
Το 2009, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είχαν συμφωνήσει να τερματίσουν τις τακτικές συνόδους τους, και αυτές να αντικατασταθούν από τις ευρύτερες στο πλαίσιο της G20.
Έκτοτε, οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου ανταλλάσσουν απόψεις στα περιθώρια των συνόδων της G20 και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, την κατάργηση εμποδίων για το διεθνές εμπόριο και την φοροδιαφυγή, επισήμανε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.
«Τα καλά νέα είναι ότι έχει αποκατασταθεί ορισμένη σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία, αλλά πρέπει ακόμη να κάνουμε πολλά περισσότερα», είπε ο Όσμπορν.
Το θέμα «είναι πώς να εκπονήσουμε πολιτικές που θα δημιουργήσουν βιώσιμη ανάπτυξη», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι τα σφάλματα του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία καλούν να υπάρξουν πολιτικές τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης με κρατικά κονδύλια και να χαλαρώσουν οι προθεσμίες για την επίτευξη των στόχων όσον αφορά τα ελλείμματα στην Ευρώπη, κάτι όμως που η Γερμανία απορρίπτει.
Δεν αναμένεται η λήψη σαφών αποφάσεων στη σύνοδο, που χαρακτηρίζεται περισσότερο μια ευκαιρία για συζήτηση, ούτε αναμένεται να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.
Στην G7 συμμετέχουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.
Για πρώτη φορά, θα συμμετέχουν ο Λου και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι.