Στη διακριτική ευχέρεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βρίσκεται ο χρόνος και ο τρόπος αξιοποίησης των συμμετοχών του σε τράπεζες που έχει ανακεφαλαιοποιήσει σύμφωνα με προβλέψεις που θα περιλαμβάνομαι στο νέο μνημόνιο.
Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών διευρυμένη σύσκεψη στελεχών της τρόικας με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και με τη συμμετοχή στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία εξετάσθηκε το μνημόνιο και συγκεκριμένα η αξιοποίηση των συμμετοχών του ΤΧΣ στα πιστωτικά ιδρύματα που ανακεφαλαιοποιεί πλήρως.
Ειδικότερα, αποφασίσθηκε ότι οι τράπεζες που δεν κατορθώσουν να εξασφαλίσουν επαρκή ιδιωτική συμμετοχή και οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τρόπο επωφελή για τα δημόσια έσοδα και το δημόσιο χρέος.
Το αναθεωρημένο μνημόνιο θα αναφέρει πως το ΤΧΣ θα πρέπει να αναζητήσει αξιόπιστο επενδυτική με σχετική εμπειρία για την πώληση μέρους των συμμετοχών που διαθέτει στα πιστωτικά ιδρύματα.
Πληροφορίες που επικαλείται σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», αναφέρουν ότι εάν οι Εθνική Τράπεζα και Eurobank ανακεφαλαιοποιηθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και περάσουν στον πλήρη έλεγχό του, θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες πώλησής τους από το Σεπτέμβριο. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι προς πώληση οδεύει το 20%-25% και ότι οι συμμετοχές θα δοθούν σε τράπεζες του εξωτερικού.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε ερώτηση δεν σχολίασαν τις εν λόγω πληροφορίες τόνισαν ωστόσο πως ο νόμος είναι συγκεκριμένος για τις αρμοδιότητες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ότι σε αυτές περιλαμβάνεται και η βέλτιστη αξιοποίηση των συμμετοχών που κατέχει στα πιστωτικά ιδρύματα που ανακεφαλαιοποιεί.
Αναλυτές δεν αποκλείουν οι συγκεκριμένες αποφάσεις να αποσκοπούν στο να πιέσουν τους ιδιώτες επενδυτές να μετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.