Αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει για όσο διάστημα θα χρειαστεί προκειμένου να επιτύχει το στόχο του για πληθωρισμό 2%, εμφανίστηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτίθεται να παρατείνει τα μέτρα και πέραν των δύο ετών εάν αποδειχθεί δύσκολη η επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο Κουρόντα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου της G20 που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, επέμεινε ότι η νομισματική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει έχει ως στόχο τον πληθωρισμό και όχι την υποτίμηση του γεν, προσθέτοντας ότι η αντίδραση των αγορών στις εξαγγελίες του δεν αποτέλεσε «έκπληξη».
«Σκοπός των μέτρων είναι να φτάσουμε σε δύο χρόνια τον πληθωρισμό στο 2%», τόνισε.
Ο Κουρόντα σημείωσε ότι έχει λάβει όλα τα δυνατά μέτρα ώστε να σταματήσει η πτώση των τιμών στην Ιαπωνία, ένα φαινόμενο που δυσχεραίνει την οικονομική δραστηριότητα. «Θα εξετάζουμε τις επιπτώσεις κάθε μήνα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσαρμόζουμε την πολιτική μας κάθε μήνα», πρόσθεσε.
Ο διοικητής εξήγησε ότι πολλοί παράγοντες οδήγησαν στον αποπληθωρισμό των τελευταίων ετών, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα «κακά» δάνεια των ιαπωνικών τραπεζών τη δεκαετία του ’90, μετά το σκάσιμο της φούσκας, την ανατίμηση του γεν που οδήγησε σε χαμηλότερο κόστος εισαγωγών, τα προϊόντα χαμηλού κόστους που παράγονται στις αναδυόμενες χώρες και τον δασμολογικό πόλεμο για την προσέλκυση νέων πελατών.
Ο Κουρόντα είπε ότι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας είναι να δώσει ένα τέλος στην οικονομική δυσλειτουργία και ότι για να γίνει αυτό είναι σημαντικό να δράσει τη σωστή στιγμή, κρίνοντας ότι η πολιτική νομισματική χαλάρωσης δύο φορές στο παρελθόν, το 2000 και το 2006, είχε τερματιστεί πρόωρα, καθώς θεωρήθηκε τότε ότι είχε ξεπεραστεί το πρόβλημα του αποπληθωρισμού.