Την επαναφορά της καθολικής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και τη νομοθετική κύρωση όσων διατάξεων των ΕΓΣΣΕ δεν έχουν ήδη νομοθετηθεί, προτείνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (ΟΚΕ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΚΕ, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι (περίπου το 60% του συνόλου) δεν καλύπτονται πλέον από το προστατευτικό πλαίσιο των συμβάσεων εργασίας και απασχολούνται με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ μόλις το 10% των επιχειρήσεων είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων – και επομένως υποχρεωμένες να τηρούν τις συμβάσεις εργασίας.
Η ΟΚΕ υποστηρίζει ότι «η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ως η κορυφαία συλλογική σύμβαση εργασίας, θα πρέπει να ανακτήσει τη γενική εφαρμογή της για όλους τους εργαζόμενους στη χώρα και να συνεχίσει τον ιστορικό ρόλο της ως το οικονομικό υπόβαθρο όλων των συλλογικών ρυθμίσεων και ως το νομοθετικό επιστέγασμα του αποτελέσματος του διαλόγου και της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων».
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της γνώμης της Επιτροπής με θέμα «Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ως μέσο κοινωνικής συνοχής» ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, επισήμανε ότι «η αποδυνάμωση των εργασιακών σχέσεων δεν ενίσχυσε την ανάπτυξη» και προσέθεσε ότι η «η προστασία των χιλιάδων εργαζομένων την παρούσα στιγμή και ως έσχατο μέσο επιβάλλει τη νομοθετική κύρωση όσων διατάξεων των ΕΓΣΣΕ δεν έχουν ήδη νομοθετηθεί».
Σύμφωνα με την ΟΚΕ, 400.000 ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) δεν καταβάλλουν, λόγω οικονομικής αδυναμίας, τις εισφορές τους προς το ταμείο, όταν το 2009 οι οφειλέτες δεν ξεπερνούσαν τις 80.000.
Αναφερόμενη στην εικόνα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή επικαλείται τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τη μείωση των αποδοχών εντός του οκταμήνου Φεβρουάριος-Δεκέμβριος του 2012.
Το ΣΕΠΕ διαπιστώνει ότι με την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε 794 επιχειρήσεις η προκληθείσα μείωση μισθών για 94.044 εργαζόμενους ήταν κατά μέσο όρο 18,8%.
Μεγαλύτερη, στο 22,2%, ήταν η μείωση που έγινε χωρίς να χρειαστεί η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, για 261.353 εργαζόμενους με βάση τις καταστάσεις προσωπικού σε 74.483 επιχειρήσεις.
Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται στο 40% εάν συνυπολογιστούν και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Ως προς την ανασφάλιστη εργασία, το ποσοστό που προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ ανέρχεται στο 36%. Ανασφάλιστο παραμένει το 46,9% των αλλοδαπών και το 31% των ημεδαπών εργαζομένων.
Στην πρότασή της η ΟΚΕ υποστηρίζει, ότι η τυπική λήξη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα επιφέρει περαιτέρω μειώσεις των μισθών, λόγω δυνατότητας περικοπής του επιδόματος γάμου.
Τονίζει δε ότι η μη γενική εφαρμογή των όρων της ΕΓΣΣΕ εφεξής επιβάλλει την περιβολή με νομική υποχρεωτικότητα θεσμικών όρων και τη νομοθετική κύρωση όσων διατάξεων των ΕΓΣΣΕ δεν έχουν ήδη νομοθετηθεί.
Οι θεσμικοί όροι των συμβάσεων που πρέπει, σύμφωνα με την ΟΚΕ, να διατηρηθούν, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το επίδομα λοχείας, τις άδειες γάμου, γεννήσεως τέκνου μητρότητας, λοχείας, θηλασμού, φροντίδας και ανατροφής τέκνων και απουσίας για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης. Ακόμη τις άδειες εξετάσεων, την άδεια λόγω θανάτου συγγενούς, την ετήσια κανονική άδεια και την επιπλέον άδεια ανάπαυσης.