Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας της κυπριακής διάσωσης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Β. Φάιμαν.

Η συμφωνία έδωσε τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατούσε στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο. Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βοηθήσει τη χώρα να ανακτήσει τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα, να καταστήσει βιώσιμα τα δημοσιονομικά και να δημιουργήσει ένα άξιο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε το γεγονός ότι η συμφωνία για την Κύπρο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στο ευρώ.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για το χάσμα ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και του Βορρά.

Όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δρα με αποφασιστικότητα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι προσπάθειες, σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, επικεντρώνονται στην τραπεζική ένωση και στον Ενιαίο Μηχανισμό Επίλυσης των κρίσεων, προκειμένου οι φορολογούμενοι πολίτες να μην επιβαρυνθούν από τις συνέπειες μια μελλοντικής τραπεζικής η δημοσιονομικής κρίσης και να αποφευχθούν εμπειρίες όπως αυτή της Κύπρου.