Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η ελληνική οικονομία, καθώς, παρά τους διεθνείς επαίνους για τα πεπραγμένα κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Μνημονίου, στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι διάχυτη η αγωνία ενόψει του «δύσκολου» 2011.
Η διάθεση στήριξης της Αθήνας από τους διεθνείς «παίκτες» είναι περισσότερο από ορατή. Τα μηνύματα από το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να επανέλθει στις αγορές περί τα τέλη του 2011, οι θετικές δηλώσεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις ΗΠΑ ερμηνεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
Όμως, όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε τμήμα του κυβερνητικού επιτελείου επικρατεί έντονος προβληματισμός κατά πόσον τα εύσημα προς την Ελλάδα επαρκούν για να μεταστραφεί η αρνητική στάση των αγορών.
Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπουν το οικονομικό επιτελείο και η ομάδα πολιτικού σχεδιασμού που συγκρότησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Βασιλίσσης Σοφίας, ορισμένοι υπουργοί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, επικαλούμενοι τη βαριά ύφεση.
Όπως υποστηρίζουν, οι πρώτοι μήνες του 2011 θα είναι κρίσιμοι και δεν αποκλείεται στο προσκήνιο να επανέλθουν σενάρια επιμήκυνσης στην αποπληρωμή του χρέους. Μάλιστα, οι αβεβαιότητες έχουν οδηγήσει ακόμη και σε εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, σενάριο που πάντως διαψεύδεται από τους συνεργάτες του Παπανδρέου.
Έξι αλλαγές της τελευταίας στιγμής εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Σε σχέση με το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση μελετάται, μεταξύ άλλων, μείωση της προκαταβολής φόρου, αύξηση των δόσεων και μείωση του ύψους των δόσεων.