Οι ομολογιούχοι αντικαθιστούν σταδιακά το ΔΝΤ και διασώζουν ορισμένες από τις πιο χρεωμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Ουκρανία, εκμεταλλευόμενες τα χαμηλά επίπεδα του κόστους δανεισμού, πούλησαν τον περασμένο μήνα τίτλους ύψους 7,25 δισ. δολαρίων, «γυρίζοντας την πλάτη» στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για την χορήγηση δανείων, αναφέρει το πρακτορείο.
Με επιτόκια έως και 7,60%, οι τίτλοι προσέλκυσαν επενδυτές που αναζητούσαν καλύτερες αποδόσεις από τον μέσο όρο του 4,70% των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών, που είναι σε δολάρια.
Οι πωλήσεις βοηθούν τις πρώην κομμουνιστικές χώρες να χρηματοδοτηθούν χωρίς να χρειαστεί να αποδεχθούν τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό που επιβάλλονται με τα δάνεια του ΔΝΤ.
Από το Βουκουρέστι μέχρι το Βελιγράδι, το χρέος προσελκύει τη ζήτηση καθώς τα μηδενικά επιτόκια και η αυξημένη νομισματική χαλάρωση στα αναπτυγμένα κράτη ωθεί τους επενδυτές στην αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων σε τίτλους υψηλότερου ρίσκου, σημειώνει το πρακτορείο.