Τα οικονομικά στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα για την οικονομία της ευρωζώνης θα δείξουν, κατά πάσα πιθανότητα, ότι η κρίση χρέους είχε ως αποτέλεσμα τη χειρότερη πτώση του ΑΕΠ της ευρωζώνης τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Bloomberg, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,4%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν συρρικνώθηκε κατά 2,8% ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Lehman Brothers.
Επίσημα, τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 14 Φεβρουαρίου.
Η ευρωζώνη δεν είχε ανάπτυξη από το τρίτο τρίμηνο του 2011, ωστόσο, δεν αποκλείεται η κατάσταση να επιδεινωθεί την ώρα που η ζήτηση ανακάμπτει και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Κίνα.
Παρότι τα μέτρα που ελήφθησαν οδήγησαν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, από την Ισπανία έως την Ελλάδα, τουλάχιστον επτά χώρες της ευρωζώνης είναι σε ύφεση και 18,7 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι.
Παράλληλα, υπάρχουν ακόμη εστίες σοβαρής ανησυχίας και πολιτικής αναταραχής στην ευρωζώνη:
Από τη μία, η αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία κα,ι από την άλλη, το σκάνδαλο με τις μίζες του κυβερνώντος κόμματος στην Ισπανία, που έχει φτάσει στην πόρτα και του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι.
Και παρότι αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, πιστεύουν ότι τα χειρότερα πέρασαν, ωστόσο παραδέχονται ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και δεν αποκλείεται μία πολιτική αναταραχή να έχει σοβαρές συνέπειες και στην οικονομία, με αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρωζώνη.