Μέχρι το Μάρτιο, αναμένεται από τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, η πρόταση της ομάδας ολλανδών ειδικών για την Εθνική Στρατηγική για τις εξαγωγές με στόχο τη δραστική μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο μέχρι το 2014.

Στόχος της κυβέρνησης για το 2013, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, είναι οι εξαγωγές να φτάσουν στο 13% επί του ΑΕΠ, το οποίο θα συνιστά και το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 30ετίας.

Πέρα από τη διευκόλυνση των εξαγωγών που είναι ήδη σε εξέλιξη, η Εθνική Στρατηγική στηρίζεται σε άλλους δύο πυλώνες: στη διεύρυνση των εξαγωγικής βάσης, μέσα από την ανάπτυξη ολοκληρωμένων τομεακών πολιτικών και στην προώθηση των εξαγωγών. Η οποία περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση και τη θεσμοθετημένη συνεργασία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και τη δημιουργία εθνικής εμπορικής ταυτότητας (brand).

Εντός του 2013, θα αρχίσουν να υλοποιούνται τέτοιες πολιτικές τόσο στην βιομηχανία τροφίμων όσο και στον τομέα των νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη τομεακών πολιτικών και το πρώτο τρίμηνο του 2013, θα εκκινήσει ένας νέος γύρος του ΕΣΠΑ για την υποστήριξη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ.

Η ολλανδική κυβέρνηση και η Task Force παρέχουν ήδη τεχνική βοήθεια και η στρατηγική θα υποστηριχθεί και από το νέο φορέα εξωστρέφειας που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece σε έναν νέο, ενιαίο φορέα που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013.

Παράλληλα, για τον καλύτερο συντονισμό, μεταφέρονται στο υπουργείο Ανάπτυξης Υποδομών και Δικτύων, τα στελέχη και οι αρμοδιότητες ΟΕΥ, που θα ενταχθούν στο ίδιο σύστημα εξωστρέφειας, μετά από όλες τις αναγκαίες διοικητικές προσαρμογές.

Τη συγκρότηση ομάδας που θα συντονίσει τις δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου περιγράφει ΦΕΚ και σύμφωνα με την απόφαση, για τους επόμενους 36 μήνες, η 14μελής επιτροπή, η οποία θα συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες, καλείται να συντονίσει τις 25 δράσεις (19 κύριες και 6 υποστηρικτικές) που εντάσσονται στον Οδικό Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου.

Στις αρμοδιότητές της θα είναι και η συνεργασία με διεθνείς εμπειρογνώμονες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών UNECE, εξωτερικοί σύμβουλοι κ.ά.), αλλά και η υποβολή εισήγησης προς τη Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας για βελτιώσεις, λειτουργικές και οργανωτικές αναδιαρθρώσεις φορέων και υπηρεσιών που ανήκουν στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή ελέγχονται από το Δημόσιο, περιλαμβανομένων και των υπουργείων.